Kvinneaktivister lovet søndag å starte en bølge av protester over hele Afghanistan hvis ikke Taliban åpner skolene for jenter innen en uke.

– Hvis jenteskolene forblir stengt også etter en uke, vil vi åpne dem selv og arrangere demonstrasjoner over hele landet inntil kravene våre er innfridd, sa aktivisten Halima Nasari på en pressekonferanse i Kabul søndag.

Fire kvinnerettighetsgrupper i Afghanistan sto sammen om en felles uttalelse.

– Folket kan ikke lenger tolerere slik undertrykkelse. Vi godtar ingen unnskyldning fra myndighetene, het det i uttalelsen.

Bakteppet er at Taliban besluttet å stenge jenteklassene etter bare noen timer da de eldre årskullene onsdag fikk komme tilbake på skolen. Jenter i ungdomsskole- og videregåendealder har vært nektet undervisning helt siden Taliban grep makten i august i fjor.

Vestlige land har fordømt Talibans handlinger og krever at skolene gjenåpnes. Taliban har foreløpig ikke gitt noen begrunnelse for beslutningen om å nekte jenter klasseromsundervisning.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.