Taliban varslet fredag at gutter kan få gå på skole igjen. Det ble ikke sagt noe om om jenter. Departementet for kvinnesaker er nedlagt og erstattet av et departement for fremme av dyd. Taliban sier de følger sharia.

Fredag skapte det overskrifter at Taliban kunngjorde at skolene fra sjette til tolvte klasse skulle åpne igjen for gutter, uten å nevne jenter med et ord.

Taliban-talsmann Zabihullah Mujahid sa ifølge nyhetsbyrået Bakhtar at skolene snart skal åpne for jenter også, og at de jobber for å finne ut hvordan det kan skje.

Mujahid sier til BBC at de blant annet må finne ut hvordan de eldre jentene kan bli transportert til skolene. Skolejenter og deres foreldre ser derimot mørkt på framtiden. (….)

Taliban har lovet å gi kvinner rettigheter etter islams regler etter at de tok over makten i Afghanistan i august.

Uttalelsen fra Taliban fredag ble av enkelte tolket som at gruppen i praksis forbyr jenter skolegang, slik de gjorde forrige gang de hadde makten, uten at det noen gang ble formalisert ved lov. (…)

Et annet tegn på at kvinners rettigheter er truet, er at departementet for kvinnesaker ble avviklet. I stedet er det opprettet et departement for fremming av dyd og forebygging av umoral. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.