Tirsdag holdt Taliban pressekonferanse i Kabul. Talsmann Zabihullah Mujahid gjentok flere ganger at Afghanistan vil bli en sterk islamsk stat og at en ny regjering er under oppbygging.

BBC sendte direkte fra Talibans pressekonferanse tirsdag, hvor nasjonale og internasjonale journalister hadde samlet seg for å stille spørsmål om Afghanistans fremtid. Flere ganger gjentok talsmann Zabihullah Mujahid at Afghanistan vil bli en sterk islamsk stat og at en ny regjering er under oppbygging.

På spørsmål om den nye regjeringen vil ivareta kvinners rettigheter, svarte han at kvinners rettigheter skal respekteres henhold til islamske normer, altså sharia. I sharia har ikke kvinner noen særlige rettigheter. Den eneste retten kvinner har under islamsk lov, er å bli forsørget av sin ektemann.

En kvinnelig journalist spurte direkte om hun kunne gå tilbake til jobben sin som journalist i henhold til de nye reglene.

– Vi håper den neste regjeringen vil svare på dette spørsmålet. Jeg kan ikke forklare alle regler. La regjeringen bli formet, så vil de fortelle hva som er lov og ikke, svarte Mujahid.

Kvinners rett til å gå på skole og jobb henger dermed i en tynn tråd. Da Taliban styrte Afghanistan for 20 år siden, ble kvinner nærmest utestengt fra det offentlige liv. Ifølge Dagbladet, som referer fra CNN, har Taliban lovet at kvinner vil ha flere rettigheter denne gangen, men kvinner vil bli påbudt å bruke det heldekkende plagget burka.

Kvinner i Afghanistan er redde. De som har startet egen virksomhet og tjent penger, forsøker nå å skjule sine spor ved å ta pengene sine ut av banken, sier Trinquand til France Info.

Tilgir sine fiender

Mujahid forsikret også verdenspressen om at Taliban tilgir alle som har kjempet mot dem, og at fiendskapen nå er over.

– Vi vil sikre at Afghanistan ikke lenger skal være en slagmark. Vi tilgir alle som har kjempet mot oss, fiendskapen har tatt slutt. Vi ønsker ikke noen ytre eller interne fiender, sier han, ifølge BBC. (NTB)

Frykten for at Afghanistan skal avle terrorister avvises. Ingen skal frykte terror fra Taliban, ifølge Taliban selv. Mujahid lovet at Afghanistan ikke vil tillate at noen som oppholder seg på afghansk jord retter angrep mot andre land. Hvordan det er med afghanere som oppholder seg på annen jord enn den afghanske, ble det ikke sagt noe om.

– Afghanistans territorium skal ikke brukes mot noen. Det kan vi forsikre verdenssamfunnet om, sa han.

Dette var en betingelse i avtalen mellom USA og Taliban vedrørende USAs tilbaketrekning, som Taliban inngikk med Trump-administrasjonen i fjor.

Mujahid sa videre at Taliban ikke er ute etter å hevne seg mot dem som arbeidet for det tidligere regimet eller andre land. Alle skal få amnesti, skriver NTB. Det gjelder også tolkene som har jobbet for internasjonale styrker.

– Ingen skal komme og banke på folks dører for å spørre hvem de arbeidet for, sa han og la til at Taliban ikke ønsker at ungdommen forlater landet. (NTB)

Afghanere føler seg likevel ikke trygge.

Likevel er det meldt fra andre byer at Taliban har lister og oppsøker dem som arbeidet for det avgåtte styret.

En kvinnelig journalist sier hun ligger i skjul hos slektninger og ikke tør gå hjem eller på jobb etter at hun hadde hørt rykter om at Taliban lette etter journalister. Hun har ingen tro på at Taliban har endret seg. (NTB)

 

Hva skal Europa gjøre med afghanerne som vil rømme fra Taliban?

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.