Jens Stoltenberg falt i bakhold på pressekonferansen om Afghanistan tirsdag. Han hadde – slik Biden gjorde – lagt skylden på afghanske ledere da en afghansk journalist plutselig ble personlig. Det ble ubehagelig for Natos generalsekretær, som ble henne svar skyldig.

Da Stoltenberg åpnet for spørsmål, måtte den første journalisten kjempe for å holde tårene tilbake.

Lailuma Sadid fra Brussels Morning hadde en plakat i bakgrunnen med teksten «Afghan lives matter». Hun var svært opprørt da hun spurte Stoltenberg om fremtiden for kvinner i Afghanistan. Da hun tryglet Stoltenberg om ikke å anerkjenne den kommende Taliban-regjeringen, tok følelsene overhånd.

Også Teri Schultz fra amerikanske NPR var tydelig berørt da hun stilte spørsmål om afghanske journalister, særlig kvinner.

– De gjemmer seg i husene sine. En utdannelse kommer ikke til å hjelpe dem nå, påpekte Schultz, før hun spurte hva Stoltenberg kan gjøre for å avhjelpe deres situasjon. (NTB)

Vi har beretninger om at Taliban går fra hus til hus og leter etter personer som står på en liste. Journalister skal være utsatt. De som velger å betone Talibans fredelige signaler, risikerer å lokke folk i en felle. Det er en grunn til at afghanere har panikk og er desperate.

De har ingen illusjoner. Så hvorfor snakker Natos generalsekretær som om han har illusjoner? Er det for å redde eget skinn? Når Natos generalsekretær sier at de ikke så kollapsen komme, så er de enten inkompetente eller de lyver.

NTB sliter også med å få mening ut av det han sier. Det henger ikke i hop.

Generalsekretæren sier det er mye å lære etter oppdraget i Afghanistan, men legger til at det også har vært fremskritt.

– Nato og våre partnere gikk inn etter 11. september for å hindre at landet skulle bli et fristed for terrorister. De to siste tiårene har det ikke vært noen terrorangrep på alliert jord, utført fra Afghanistan. De som nå tar makten, har et ansvar for å sikre at internasjonale terrorister ikke igjen får fotfeste, understreker Stoltenberg. (NTB)

Det er Taliban som har tatt makten. Har de et ansvar for at terrorister ikke får fotfeste? Hører Stoltenberg hva han selv sier?

Han fortsetter i samme dur:

– Takket være vårt militære nærvær og vår støtte har en ny generasjon kunnet vokse opp i et nytt Afghanistan, der de har kunnet ta utdannelse, involvere seg i politiske prosesser, drive forretninger og nyte en mangfoldig medieflora. Dagens Afghanistan er veldig annerledes enn i 2001.

Stoltenberg sier dette ikke er lett å reversere og minner om at verden må følge med og fortsette å støtte et stabilt og fredelig Afghanistan. (NTB)

Ikke lett å reversere? Hva mener Stoltenberg? Tror han Taliban tar hensyn til de utdannede kvinnene? Har han ikke fått med seg hva Taliban står for? Forstår han ikke hva sharia og salafisme betyr? Det virker som om Stoltenberg ikke vil forstå.

Stoltenberg snakker om inkludering i et fredelig Afghanistan. Hvilken planet befinner han seg på?

– Det må også være en fredelig overgang – uten hevn og represalier – til et inkluderende styre. En regjering som ikke respekterer grunnleggende rettigheter, risikerer å bli isolert fra det internasjonale samfunnet, sier Nato-sjefen og understreker at alle afghanere – menn, kvinner og barn – har rett til et trygt og verdig liv. (NTB)

Det er nok å se gutta med turban og Kalasjnikov for å forstå at Stoltenberg snakker tull. Tror han virkelig at publikum er så dumme at de tror på det han sier? Det er en apologi for Taliban han fremfører.

Med slike holdninger forstår man hvorfor Afghanistan kollapset. Det var ikke bare afghanernes skyld.

– Den politiske ledelsen maktet ikke å stå imot Taliban og sikre den fredelige løsningen det afghanske folket ønsket. Denne svikten i lederskap førte til den tragedien vi nå er vitne til, sa Jens Stoltenberg på pressekonferansen i Natos hovedkvarter tirsdag. (NTB)

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂