Nato-sjef Jens Stoltenberg har kalt inn alliansens utenriksministre til et ekstraordinært nettmøte om situasjonen i Afghanistan etter at Taliban tok makten.

Stoltenberg skal lede møtet, som starter ved 14-tiden fredag ettermiddag, og han har varslet en pressekonferanse i etterkant.

Da han kunngjorde møtet, skrev generalsekretæren på Twitter at ministrene skal «fortsette den nære samordningen og diskutere vår felles innfallsvinkel».

Tirsdag holdt Stoltenberg en pressekonferanse i Nato-hovedkvarteret i Brussel. Der sa han blant annet at Afghanistans ledere sviktet da landet på kort tid ble overkjørt av Taliban, som inntok hovedstaden Kabul i helgen.

Fredag morgen landet et fly med evakuerte fra Kabul på Oslo lufthavn Gardermoen. Tidligere i uken har norsk personell blitt evakuert med hjelp fra det danske forsvaret.

I den afghanske hovedstaden er situasjonen kaotisk, og mange er desperate etter å komme seg ut. Tross forsikringer fra Taliban frykter mange hevnaksjoner mot dem som har jobbet for vestlige myndigheter og organisasjoner og for de utenlandske styrkene i Afghanistan de siste 20 årene.

Les også:

Joe Biden er naken, NATO kan dø

Seks danske utenriks­ministre: USAs svikt i Afghanistan må få konsekvenser for forholdet til USA

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂