Den norske forsvarsattachéen i Kabul, kommandør Arne Kristian Sørnes, sier ingen av hans bekjente for to måneder trodde at Taliban kunne erobre så store områder på så kort tid.

– For to måneder siden var det ingen av mine afghanske samtalepartnere som hadde forutsett at Taliban kunne ta over så store områder på så kort tid. Alle forventet en offensiv, men den har vært betydelig mer omfattende enn antatt, sier han.

Men kan det være noe med Sørnes og de samtalepartnerne han hører på? Eller er det så forsiktig man uttrykker seg i det norske forsvaret?

Han håper på en fredsavtale og lurer på hva Taliban vil foreta seg.

– Det er vanskelig å si noe om hva Taliban vil gjøre videre. Men mye tyder på at de nå posisjonerer seg til å gå mot Kabul. Slik det ser ut nå, er sjansen stor for at Taliban vil prøve å ta Kabul allerede i høst, sier Sørnes.

Han påpeker at det er rapporter som sier at Taliban kan ta kontroll over Kabul innen 60 til 90 dager, og at det vil bli avgjørende før vintersesongen.

Selv dette kan virke optimistisk. Spørsmålet blir: Hvor skal alle på regjeringssiden ta veien? Utlendingene blir evakuert.

Vil Taliban tilby amnesti mot overgivelse? Det ville være smart. De kommer selvsagt ikke til å holde løftet, men eliminere de som de har et horn i siden til. Fengslene og gravlundene vil bli fylt opp.

Det vil trolig være nok av folk på regjeringssiden som vil forsøke å innynde seg ved å gå Talibans ærend slik at byen faller i deres hender. Det finnes ingen vilje eller evne på amerikansk side til å kjempe. Det siste Biden vil er å bli sittende fast i en stillingskrig i Kabul.

Afghanerne vil bli overlatt til seg selv.

Afghansk politiker: Taliban kontrollerer Logar-provinsen

Taliban har erobret hele Logar-provinsen rett sør for Afghanistans hovedstad Kabul, opplyser en lokal politiker til nyhetsbyrået AP.

Parlamentarikeren Huma Ahmadi sier opprørerne nå kontrollerer hele provinsen, også provinshovedstaden Pul-e Alam.

Taliban skal lørdag ha nådd et distrikt i provinsen Kabul, der hovedstaden ligger. Det betyr at opprørsstyrkene trolig befinner seg mindre enn 8 mil sør for hovedstaden.

Både Huma Ahmadi og et medlem av provinsrådet i Logar opplyste fredag at Pul-e Alam var overtatt av Taliban. Byen er den 18. provinshovedstaden som Taliban har erobret på én uke.

Stort angrep på Mazar-e-Sharif

Taliban har igangsatt et stort angrep på storbyen Mazar-e-Sharif i Nord-Afghanistan, opplyser lokale myndigheter.

Opprørerne angrep byen fra flere kanter lørdag morgen, ifølge Munir Ahmad Farhad, talsmann for guvernøren i provinsen Balkh.

Så langt er det ikke kommet opplysninger om drepte og sårede.

Mazar-e-Sharif er en svært viktig by i den nordlige delen av landet. Norske styrker var tidligere stasjonert her.

Afghanistans president Ashraf Ghani fløy til Mazar-e-Sharif for noen dager siden for å vise støtte til regjeringsstyrkene og sikre at lokale militsgrupper deltok i kampen mot Taliban.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.