Mazar-e-Sharif er under kraftig angrep fra Taliban og kan bli den neste provinshovedstaden som står for fall i Afghanistan.

Taliban har de siste månedene erobret store deler av landsbygda i Afghanistan, og de siste dagene har opprørerne også tatt kontroll over de fem provinshovedstedene Zaranj, Sheberghan, Sar-e-Pul, Taloqan og Kunduz.

Mandag pågikk det harde kamper i Mazar-e-Sharif i Balkh-provinsen, der norske styrker var stasjonert i flere år.

Ifølge ubekreftede meldinger i sosiale medier er et stort antall regjeringssoldater drept og såret i angrepene, som blant annet rettes mot den store Shaheen-forlegningen, de afghanske regjeringsstyrkenes hovedkvarter i byen.

Taliban-soldater skal også være sett inne i byen, der hundrevis av norske soldater var stasjonert fram til 2014.

Overga seg

Også i Aybak, hovedstaden i Samangan-provinsen, pågikk det mandag harde kamper. En talsmann for Taliban hevdet mandag morgen at opprørerne hadde tatt seg inn i byen, overmannet regjeringsstyrkene der og erobret 100 militære kjøretøy.

Et tidligere medlem av nasjonalforsamlingen i Afghanistan, krigsherren Asif Azimi, skal ha overgitt seg og sluttet seg til Taliban. Det samme skal de rundt 250 militssoldatene hans ha gjort.

Taliban har i flere uker også beleiret Afghanistans nest største by Kandahar, som tidligere var deres hovedsete.

Det pågår også harde kamper ved Herat i vest og i Lashkar Gah i Helmand i sør, og opprørerne har tatt kontroll over grenseovergangene til samtlige av Afghanistans naboland de siste ukene.

Forsøker å avdramatisere

Regjeringen i Kabul forsøker etter beste evne å avdramatisere Talibans framrykking og hevdet mandag å ha drept nærmere 600 opprørere de siste dagene.

Regjeringsstyrkene har med støtte fra amerikanske kampfly gjennomført angrep mot påståtte Taliban-mål i flere provinshovedsteder, og det fryktes at mange sivile også er drept i angrepene.

Uavhengige kilder forteller at de afghanske regjeringsstyrkene flere steder har flyktet når Taliban-krigerne nærmer seg, eller overgitt seg og sluttet seg til opprørerne.

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Kjøp Oriana Fallacis bok her

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.