Taliban rykker frem i Afghanistan. Foto: AP Photo/Tariq Achkzai.

Taliban har erobret ni afghanske provinshovedsteder på under en uke. Det betyr at stadig mer av landet nå havner under brutalt islamistisk styre.

NTB opplyser at landets president Ashraf Ghani har fløyet til Mazar-i-Sharif for å støtte regjeringsstyrkene der.

Ghani ankom Mazar-i-Sharif onsdag. Byen er hovedstad i Balkh-provinsen, og norske soldater var tidligere stasjonert her. Om byen faller, vil det være et stort tap for regjeringen.

Natt til onsdag inntok Taliban Faizabad, hovedstaden i Badakshan-provinsen i den nordlige delen av landet.

– Sent i går kveld kom sikkerhetsstyrkene som har kjempet mot Taliban i flere dager, under intenst press. Taliban har overtatt byen nå. Begge sider har også lidd store tap, sier politikeren Zabihullah Attiq til nyhetsbyrået AFP.

Også Farah og Pul-e-Khumri – hovedstedene i provinsene Farah og Baghlan – kom under intenst press tirsdag. Begge byene falt i løpet av noen timer.

Pul-e-Khumri har nesten 250.000 innbyggere og ligger strategisk til ved hovedveien som knytter Kabul til Mazar-e-Sharif.

USA og Nato begynte sin tilbaketrekking fra Afghanistan i mai. Taliban innledet samtidig en stor offensiv og hevdet i juli å ha kontroll over 85 prosent av landet.

Siden fredag i forrige uke har Taliban erobret ni provinshovedsteder. Flere andre er beleiret eller under angrep.

Dermed havner stadig større deler av landet under islamistisk styre, med alt hva det fører med seg. Document har i en annen artikkel nylig omtalt det regimet Taliban nå innfører der de tar kontrollen:

Islamistgruppen Taliban er i ferd med å overta store deler av Afghanistan, og innfører et umenneskelig regime med drap og lemlestelser. Over hele landet utspilles ufattelige grusomheter.

Les saken i Document her: Taliban innfører bestialsk skrekkregime i Afghanistan: Islam på sitt verste

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂