Jalalabad i øst falt søndag og dermed er alle ruter ut av Afghanistan i Talibans hender. Byen overgav seg uten motstand, slik det har skjedd i mange andre byer. Uten utenlandsk nærvær mangler regjeringshæren vilje til å forsvare seg. Kun Kabul gjenstår.

Mange av guvernørene har flyktet til Kabul. Også der ligger det an til at man vil gjøre som i Jalalabad: Overgi seg for å spare liv.

Jalalabad ble overført til Taliban tidlig søndag morgen uten kamp etter forhandlinger. Opprørerne publiserte foto som viser dem inne på guvernørens kontor i provinshovedstaden.

Lokalpolitiker Abrarullah Murad sier til AP at opprørerne tok over kontrollen etter forhandlinger med de eldre lederne i område.

– Det er ingen sammenstøt i Jalalabad fordi guvernøren har overgitt seg til Taliban. Å gi Taliban passasje var den eneste måten å redde sivile liv på, sier en ikke navngitt tjenestemann til nyhetsbyrået Reuters. (NTB)

Det har i praksis ikke vært motstand det er verd å snakke om. Noen trefninger eller få dagers kamper, så smeltet motstanden.

Søndagens overtakelse kom etter at Mazar-e-Sharif og Maimana lørdag ble erobret etter å ha holdt stand mot Taliban i flere dager.

Mazar-e-Sharif er Afghanistans fjerde største, der norske styrker var stasjonert i mange år. Regjeringsstyrkene og mektige lokale krigsherrer var fast innstilt på å klare å forsvare den.

Også Maimana, provinshovedstaden i Faryab-provinsen som norske styrker hadde sikkerhetsansvaret for i flere år, falt lørdag, ifølge den lokale folkevalgte Fawzia Raoufi. (NTB)

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.