Jens Stoltenberg sier prisen kan bli høy dersom Nato trekker seg ut av Afghanistan for raskt. Arkivfoto: Fredrik Ljone Holst / NTB

Nato-sjef Jens Stoltenberg sier han har tett kontakt med USA om nærværet i Afghanistan. Mandag meldte CNN at USA planlegger et omfattende kutt i sine styrker.

– Vi står overfor en vanskelig avgjørelse. Vi har vært i Afghanistan i nesten 20 år, og ingen Nato-allierte ønsker å være der lenger enn nødvendig. Samtidig kan prisen for å trekke seg ut for tidlig eller uten samordning bli svært høy, sier Stoltenberg.

Dagen etter CNNs melding om at USA kan være i ferd med å nesten halvere sitt nærvær i landet, sier Stoltenberg at han holder tett kontakt med amerikanerne. Han minner også om at flere hundre tusen europeiske soldater har stått skulder ved skulder med sine amerikanske kolleger.

Advarer mot terror

– Nato gikk inn i Afghanistan etter et angrep på USA og for å sikre at landet aldri mer kan bli en trygg havn for internasjonale terrorister, sier generalsekretæren. Han advarer om at det siste kan skje dersom Nato forlater Afghanistan for raskt.

– IS kan bruke Afghanistan til bygge opp igjen terrorkalifatet de tapte i Syria og Irak.

Stoltenberg understreker også at Nato støtter fredsprosessen i Afghanistan og allerede har justert nærværet. Alliansen har nå færre enn 12.000 soldater i landet, og over halvparten av disse kommer fra andre land enn USA.

Oppdraget fortsetter

– Selv med ytterligere amerikanske kutt, vil vi fortsette vårt oppdrag med å trene og støtte de afghanske sikkerhetsstyrkene, sier han og legger til:

– Vi gikk inn i Afghanistan sammen. Og når tiden er inne, skal vi forlate landet sammen, på en koordinert og ryddig måte. Jeg stoler på at alle Nato-medlemmer lever opp til dette, av hensyn til vår egen sikkerhet.

 

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.