Etter en bombeksplosjon i Afghanistan tidligere denne måneden.  Foto:  AP Photo/Abdul Khaliq

Dersom verdenssamfunnet slutter å bistå Afghanistan, kan det få katastrofale følger, advarer FNs høykommissær for flyktninger Filippo Grandi.

Grandi kom med oppfordringen i forbindelse med en stor giverkonferansen for Afghanistan, som holdes hvert fjerde år, og som åpnet mandag.

Konferansen holdes samtidig som det pågår fredsforhandlinger mellom regjeringen og opprørsbevegelsen Taliban. Landet har opplevd flere brutale terrorangrep og økende vold den siste tiden.

FN-toppen viser til hvor avhengig det afghanske folket er av utfallet av fredsforhandlingene og støtten verdenssamfunnet bidrar med.

– Svikt på ett av de områdene vil bidra til at Afghanistan blir satt tilbake med katastrofale konsekvenser, inkludert ytterligere fordrivelse i stor skala, sier Grandi.

På flukt

Nærmere 300.000 afghanere er hittil i år drevet på flukt i eget land som følge av krigshandlinger, og disse internflyktningene har ifølge Grandi et akutt behov for hjelp.

Det samme gjelder nesten tre millioner andre afghanere som fra før var på flukt, samt ni millioner afghanere som ifølge UNHCR har mistet levebrødet som følge av koronapandemien.

Fredsforhandlinger

Grandi understreker nødvendigheten av å få til en varig fredsløsning for det krigsherjede landet. Det samme gjør Afghanistans president Ashraf Ghani.

Han ber innstendig verdenssamfunnet bistå ved å trekke opp rammer for en fredsløsning, noe han mener «vil garantere fred og politisk stabilitet og fjerne trusselen fra terrornettverk», både i Afghanistan og regionen for øvrig.

Amerikansk tilbaketrekning

USAs avtroppende president Donald Trump varslet nylig at ytterligere 2.000 amerikanske soldater skal trekkes ut av Afghanistan innen få uker, noe som betyr at det kun vil være 2.500 igjen.

Blant dem som har advart mot det, er Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

I Kabul har uroen økt for hva som vil skje, når afghanske sikkerhetsstyrker i stor grad blir overlatt til seg selv.
Kjøp julegaver fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.