Regjeringen forbereder seg på at Natos tilbaketrekning fra Afghanistan kan gi en ny strøm av asylsøkere, men Ap-leder Jonas Gahr Støre tror ikke det skjer før valget.

– Jeg ser ikke helt for meg en flyktningbølge som når Nord-Europa innen 13. september, svarer Støre til Vårt Land på spørsmål om hvordan en ny tilstrømming av migranter eventuelt kan påvirke valgkampen.

Etter at Nato og USA har trukket seg ut er Taliban er på fremmarsj i Afghanistan, og i går ble det kjent at UDI forbereder seg på en strøm av asylsøkere fra landet etter en lengre periode med relativt få.

Ifølge FN har en kvart million afghanere blitt drevet på flukt samtidig som soldatene trekkes ut av Afghanistan. Taliban kontrollerer nå store deler av landet.

Tyrkia kan komme til å slippe den nye bølgen av afghanere rett gjennom til Vest-Europa

UDI følger situasjonen i Afghanistan tett, i samråd med Utenriksdepartementet, skrev NRK i går.

– Det er et mulighetsrom på alt fra 800 til 2500 asylsøkere som vil komme til Norge i 2021. Samtidig ser vi at det er en mulighet for ekstraordinære hendelser. I 2022 har vi et høyere spenn: Der går det fra 1000 til 5000 asylsøkere. Men det er vanskelig å forutse, fordi flyktningene sjeldent reiser direkte til Norge, sa fungerende avdelingsdirektør i region- og mottaksavdelingen i UDI, Knut Henrik Berntsen.

I likhet med statsminister Solberg understreker Støre at Norge har vært i Afghanistan på mandat fra FNs sikkerhetsråd og på invitasjon fra afghanske myndigheter. Derfor har ikke Norge et spesielt ansvar for å ta imot afghanske flyktninger etter at norske styrker forlater landet, mener han.

– Norge skal fremdeles stille opp for Afghanistan, men stille klare krav til styresett. Vi skal også bistå FN og landene i regionen sammen med våre europeiske partnere med å håndtere flyktninger, sier han.

Jonas Gahr Støre var utenriksminister i syv av de 20 årene norske soldater var stasjonert i Afghanistan. Han svarer slik på spørsmål fra Vårt Land om dette er en krig vi har tapt: – Ja og nei.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂