Misfornøyde afghanerne under en tidligere demonstrasjon foran Stortinget. Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB.

Utlendingsdirektoratet (UDI) gjør seg nå klar til å ta imot en ny, mulig flyktningstrøm fra Afghanistan, som følge av Natos uttrekning fra landet.

NTB melder som saken , og skriver at Taliban har igangsatt flere offensiver mot afghanske regjeringsstyrkene den siste tiden. Etter  uttrekningen av utenlandske styrker, har islamistgruppen tatt kontroll over en rekke distrikter og omringet provinshovedsteder.

Dette har ført til at regjeringssoldater deserterer, mens sivile står i timelange køer for å sikre seg et pass for å komme seg ut av landet. Andre tar seg ut av landet på egen hånd og flykter vestover, særlig mot Tyrkia, som er porten til Europa.

Dette har UDI merket seg, sier Knut Berntsen, fungerende avdelingsdirektør i region- og mottaksavdelingen i UDI, til Vårt Land.

– Derfor har UDI nå hentet fram beredskapsplanen som ble laget etter tilstrømmingen i 2015, sier han.

Da kom vel én million flyktninger og migranter til Europa, ca. 30.000 søkte asyl i Norge. En stor andel av disse er her fortsatt.

– Vi har tidligere inngått avtaler om basismottak i alle UDIs regioner, og snart inngår vi nye avtaler med leverandører om mottak som kan tas i bruk på kort varsel. I tillegg har vi planer for å kunne etablere innkvartering i akuttmottak, teltleirer og skip, om behovet oppstår, sier Berntsen.

Erfaringen med det store antallet afghanske asylsøkerne som kom til Norge i 2015 og tiden etterpå, tilsier at disse er gjennomgående vanskelige å integrere og få i jobb. Utdanningsnivået er generelt lavt, tilpasningsevnen svak, og tilbøyeligheten til kriminalitet har vist seg høy.

Les mer om afghanere i Norge:  To asylsøkere tiltalt for å ha voldtatt 15-åring i Stavanger

Heller ikke i Sverige oppfattes denne gruppen som et særlig vellykket bidrag til landet.

Bestill gode bøker fra Document Forlag:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

 

Husk å støtte Document også i sommer:

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.