Afghanske kvinner demonstrerer i protest mot forbudet mot universitetsutdannelse for kvinner, i Kabul den 22. desember 2022. Foto: AP / NTB.

Ikke før har NRKs Yama Wolasmal fremmet søsterens forslag om å overføre afghanske kvinner til Norge for å gi dem gratis utdanning, så fremmer han et EU-forslag om at alle Afghanistans kvinner må få asyl i EU og Norge – helt uten motstemmer denne gangen også.

Afghanske kvinner må få utdannelse i Norge, sa Ayesha Wolasmal til NRK Dagsnytt 18 mandag, som Document skrev:

– Norge må vurdere å utstede studentvisum og stipendier til afghanske kvinner, slik at de kan få tilgang til høyere utdanning, sa Ayesha Wolasmal til NRK 23. januar.

Innslaget ble til ved at broren Yama Wolasmal rigget opp utstyr i Beirut, hvor han for tiden har base som NRKs utenrikskorrespondent i Midtøsten, slik at han fikk søsteren på lufta med sine vyer om at Norge skal donere bort visum, stipendier og kort sagt hente afghanske kvinner som ønsker gratis, høyere utdanning.

Deretter gikk det bare et døgn før Yama Wolasmal sammen med en annen NRK-journalist kom med en sak om at EUs asylbyrå mener Talibans forfølgelse gir alle afghanske kvinner rett til beskyttelse i Europa. Alle Afghanistans kvinner må altså få komme til Norge og Europa for asyl, og alle levekostnader dekket på vår bekostning.

Det innebærer at inntil 20 millioner afghanske kvinner gis rett på asyl i Europa, ettersom Afghanistan har en befolkning på ca. 40 millioner – for øvrig en firedoblet befolkning bare siden 1990.

Selv om det sikkert finnes kvinner der som synes det er OK å være kone nummer én, to, tre eller fire, så er forslaget oppsiktsvekkende. Men har NRK og Wolasmal funnet noen som synes det kanskje ikke er en god idé å fylle opp Norge og Europa med afghanere?

Nei, som i saken med kvinners utdanning, så finnes det kun kilder som synes det er en bra løsning. Eventuelt noe å legge til rette for. Slik det norske Utlendingsdirektoratet (UDI) allerede er i ferd med, ifølge NRK:

– Selv om det er en alvorlig situasjon, legger vi til grunn at ikke alle kvinner er utsatt for forfølgelse ved retur til Afghanistan. Men etter anbefalingen fra EUs asylbyrå sier UDI dette i dag til NRK.

– Siden da har situasjonen for kvinner i Afghanistan blitt ytterligere forverret, og UDI er derfor i ferd med å foreta en oppdatert vurdering, sier Ingrid Olram, fagleder i UDI Beskyttelse.

Hva UDIs «nye vurdering» vil innebære, vites ikke, men NRK viser til Sverige. Som vanlig er de ett skritt foran:

«Sverige endret asylpraksis allerede i desember i fjor. Der får nå alle kvinner fra Afghanistan automatisk beskyttelse og oppholdstillatelse – bare fordi de er kvinner.

– Situasjonen for kvinner og jenter i Afghanistan har blitt så ille at vi ser på det som forfølgelse, sier Carl Bexelius, juridisk sjef i Migrationsverket.

NRK har snakket med Jon Ole Martinsen i Norsk Organisasjon for asylsøkere (Noas):

– Per nå gir Norge asyl til enslige afghanske kvinner uten nettverk. Men med denne anbefalingen vil UDI måtte åpne opp for å gi alle afghanske kvinner beskyttelse – også de som har familier som er igjen i Afghanistan, sier Martinsen i Noas

NRK har ikke klart å finne en eneste som kanskje er bittelitt kritisk til forslaget om å gi asylrett til alle kvinnene i Afghanistan. Kritisk, ikke minst ettersom vi vet at afghanere flest henter rettroende ektefelle i hjemlandet.

I stedet har Wolasmal klart å finne en begeistret kvinne i fedrelandet. Hun er riktignok noe kritisk, men kun fordi forslaget ikke går langt nok. For Zuhra Bahman i organisasjonen «Search for common ground» holder ikke å få rett på asyl. Afghanistans kvinner må også få hjelp til å komme seg til Europa og Norge, sier hun til NRK:

– Afghanske kvinner må fysisk nå Europa for å søke asyl. Det er nesten umulig.. De har ikke råd til den dyre smuglerturen, og får ofte ikke lov til å reise ut av landet. Derfor må vi få mulighet til å søke om asyl i Afghanistans naboland, uten å måtte risikere livet på vei til Europa.

Ja, hvem bryr seg om europeerne, og at vi i økende grad risikerer livet bare ved å ta toget, gå i kirken, eller rett og slett gå ut av huset, på grunn av asylpolitikken som er ført?

Ettersom Wolasmal og NRK ikke klarte en eneste motstemme til forslaget om asyl til alle Afghanistans kvinner, må det bety at Wolasmal og NRK mener det er et meget godt forslag. Når blir det nok? Når Norge og EU har blitt som Afghanistan?

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.