Millioner af afghanere er på flukt etter at Taliban tok makten. Mange av disse ønsker å dra til Europa, men hvis vi vil hjelpe afghanske kvinner til en bedre fremtid, må flyktningstrømmen stoppes.

Afghanistan, selv før Taliban nylig overtok, var kjent som helvete på jorden for alle som er født med feil sett kromosomer. Fra det afghanske perspektivet betyr «feil» kvinner. Få land på jorden er preget av en så ekstremt patriarkalsk kultur som Afghanistan, og å bo der som voksen kvinne eller som barn er noe jeg ikke ville ønske min verste fiende.

Derfor kan det virke paradoksalt at jeg er sterkt imot en ny flyktningestrøm fra Afghanistan. Men jeg er det, og jeg sier også at fremtiden for Europa, Afghanistan og afghanske kvinner avhenger av flyktningstrømmen. Så la meg forklare hvorfor.

Afghanistan er dominert av en æresbasert og patriarkalsk kultur, der kvinner og barn gis liten eller ingen verdi. En mann som begår overgrep, voldtar eller dreper sin kone, vil ikke bli straffet, mens en kvinne som forlater hjemmet uten ektemannens tillatelse, kan bli dømt til ti års fengsel.

Til tross for dette har afghanske kvinner, spesielt de som bor i de større byene, merket en markant forbedring av levekårene de siste tiårene. Før ISAF og USA forlot landet, gikk nesten alle jentene i de store byene på barneskolen og andelen kvinnelige studenter ved universitetene økte hvert år. Kvinnesenteret ble startet, helsevesenet ble utvidet og den ekstremt høye barnedødeligheten falt.

Fra ille til enda verre

Taliban signaliserer nå en nedgradering av kvinners rettigheter og muligheter, noe som etter all sannsynlighet også vil bety mindre investeringer i kvinners helse. Et kvalifisert gjetning er derfor at vi vil se en ytterligere økning i spedbarnsdødelighet og kvinnedødelighet i forbindelse med graviditet og fødsel.

Talibans avgjørelse passer åpenbart som en hanske for de mest patriarkalske mennene. I tillegg styrkes synet på kvinner som en vare og forbruksvare, og Afghanistan blir et enda verre land for kvinner og barn.

Les mer: Taliban velger isolasjon. Afghanistan trekker seg fra FNs hovedforsamling

Les mer: Egeland: Afghanistan på randen av økonomisk kollaps

Millioner af afghanere er allerede på flukt

I dag er anslagsvis mer enn to millioner afghanere på flukt i nabolandene, og over tre millioner i Afghanistan. Så ville det ikke være åpenbart å evakuere så mange afghanere som mulig? Nei. Ingen slike operasjoner kan utføres uten å destabilisere hele Europa. Hvis vi aksepterer alle afghanere som heller vil bo i Europa enn i Afghanistan, vil også Afghanistans fall være vårt.

Les mer: Utleiere krever 220 millioner for ødelagte boliger – Migrationsverket nekter å betale

Tilstrømningen av flyktninger må stoppes, av hensyn til Europa, men også av hensyn til afghanske kvinner og barn. Hvis vi gir afghanere asyl for øyeblikket, er det ikke vanskelig å forutsi hva som vil skje: De som har økonomiske og fysiske forutsetninger for å forlate landet, vil gjøre det.

Gitt den afghanske kulturen, som prioriterer menn fremfor kvinner og barn, vil vi mest sannsynlig snart se nye bølger av afghanske menn som søker asyl ved grensene våre. Menn som samfunnene våre ikke klarer å integrere og som derfor risikerer å bli både misfornøyde som individer og byrder for samfunnet.

De tidligere migrantstrømmene viste oss hvem som forlater landet: Det er de unge, sterke, dyktige, vestorienterte og endringsinnstilte mennene som forlater sine familier og landsbyer for å søke en bedre fremtid i andre land. Men når disse mennene går, reduseres samtidig sjansen for en bærekraftig demokratisk utvikling i Afghanistan.

De unge afghanske mennene gjør derfor mer godt på bakken i Afghanistan enn som asylsøkere i et fremmed land. Det er bare en måte å bli kvitt Taliban: Hvis afghanerne ikke vil ha en Taliban-regjering, må ikke-Taliban-menn stoppe og kjempe mot dem. Hvis de ikke gjør det, vil den negative spiralen som begynte med tilbaketrekning av internasjonale tropper akselerere, og Afghanistan vil bli et enda verre helvete enn det allerede er for kvinner, barn, eldre og svake som er overlatt til skjønn av Taliban.

Likestilling må dukke opp – i Afghanistan

Her i Norden lever vi i noen av verdens mest likeverdige samfunn. Derfor er det vanskelig, eller rettere sagt umulig, å forstå hvor kvinnefiendtlig afghansk kultur er.

Men at historien vår ser slik ut, er fordi noen nordiske menn for et årtusen siden innså at deres liv ble lettere og hyggeligere ved ikke å misbruke og voldta konene sine, men i stedet behandle dem som likeverdige. Mennene inspirerte deretter hverandre til å endre oppførsel og verdier- og kvinnenes liv ble bedre.

Hvis kvinnene og barna i Afghanistan skal få bedre levekår, må de afghanske mennene gjøre den samme reisen. Det er de afghanske mennene selv som må innse at deres liv blir bedre ved å endre synet på – og behandlingen av – kvinnene i familien, og dette må gjøres på bakken i Afghanistan. Hvis prosessen tar hundre år eller mer, så bør den startes nå. Det er ingen snarveier.

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.