Jens Stoltenberg sier regjeringen i Bagdad ønsker at Nato fortsetter sitt oppdrag i Irak, til tross for nasjonalforsamlingens vedtak om at utenlandske styrker skulle sendes ut av landet. Foto: Reuters/Francois Lenoir/NTB scanpix

Iraks regjering ønsker at Natos treningsoppdrag i landet fortsetter, sier alliansens generalsekretær Jens Stoltenberg. Stoltenberg har en rekke ganger sagt at Nato er i Irak etter invitasjon fra landets myndigheter og bare kan utføre sitt oppdrag så lenge alliansen er velkommen.

På en pressekonferanse i Brussel torsdag sa Stoltenberg at den irakiske regjeringen fortsatt vil ha Nato der, til tross for at nasjonalforsamlingen nylig vedtok en resolusjon om å kaste ut utenlandske styrker fra landet.

Rundt 500 personer er en del av Natos program for opplæring og rådgivning for å styrke kapasiteten til irakiske sikkerhetsstyrker. Alliansen ønsker å øke sin innsats i Irak. I første omgang vil det trolig skje ved at alliansen overtar oppgaver som i dag utføres av den USA-ledede koalisjonen for å bekjempe IS.

Russland og Afghanistan

Ellers var det russiske missiler og situasjonen i Afghanistan som var i sentrum på dag to av alliansens forsvarsministermøte.

– Vi har diskutert utfordringen russiske missiler utgjør, inkludert SSC-8-missilene som førte til at INF-avtalen brøt sammen, forteller Stoltenberg. Avtalen om mellomdistansemissiler med atomstridshoder opphørte i fjor etter gjentatte russiske brudd.

– Utplasseringen av SSC-8-rakettene føyer seg inn i et mønster vi har sett over flere år, der Russland har investert tungt i moderne våpensystemer. Det inkluderer missiler som kan bære både konvensjonelle stridshoder og atomstridshoder, noe som øker risikoen for feilberegninger og misforståelser, forklarte Nato-sjefen.

Han vil unngå et nytt våpenkappløp og gjentar at det ikke er aktuelt å svare med å speile russerne rakett for rakett. Samtidig understreker han at Nato allerede er i gang med å forholde seg til den nye situasjonen.

Håper på samtaler

Torsdag ettermiddag har Nato invitert alle partnere som bidrar i Afghanistan, til å diskutere situasjonen i landet. Stoltenberg forventer at alle vil fortsette arbeidet for langsiktig sikkerhet og stabilitet.

– Dette er i vår interesse, i tillegg til å være bra for afghanerne. Vi gikk inn etter 11. september for å hindre at landet igjen skal bli en frihavn for internasjonal terrorisme. Den beste måten å sikre det på er ved å finne en varig fredsløsning.

Nato-sjefen gjentok sin støtte til USAs samtaler med Taliban og sa at ethvert tiltak som kan føre til mindre vold, er velkomment.

– Vi håper samtalen kan lede til en fredsprosess og åpne for samtaler mellom partene i Afghanistan, sa Stoltenberg.

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂