Nato-land lover å lete med lys og lykte på sine lagre etter mer luftforsvar til Ukraina. Det haster, sier Jens Stoltenberg.
De bør finne det i løpet av kort tid, understreker Nato-sjefen overfor nordisk presse i Brussel etter et to dager langt utenriksministermøte for landene i alliansen.
– Vi må mobilisere mer støtte i de nærmeste dagene og ukene, konstaterer han.

– Reell fare

Det finnes nemlig en reell fare for at Russland vil ta enda mer territorium hvis ikke støtten økes, understreker Nato-sjefen.
– Da vil vi stå i en enda vanskeligere situasjon, sier han.
Det samme mener Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba, som torsdag tryglet Nato om mer antiluftskyts, særlig luftvernsystemet Patriot.
Kuleba peker på at Nato-land har mer enn 100 Patriot-systemer på lager.
– Dette er bare et spørsmål om politisk vilje, slår han fast.
– Allierte forstår at det haster, særlig når det gjelder luftforsvar. Flere allierte har lovet å sjekke sine lagre, sier Stoltenberg.

– Russland presser

Situasjonen på slagmarken i Ukraina er alvorlig, framholder han.
Den siste tiden har Russland latt bomber og missiler regne over Ukraina, og flere steder har de russiske styrkene greid å trenge fram. Samtidig har ukrainerne i lengre tid slått alarm om at de mangler både ammunisjon og luftvern.
– Vi ser at Russland nå presser på langs frontlinjen, sier Stoltenberg.
Ifølge eksperter fra amerikanske Institute for the Study of War har Russland siden oktober tatt kontroll over 500 nye kvadratkilometer i Ukraina.

– Må gjøre mer

Samtidig sier Ukrainas forsvarssjef Oleksandr Syrskyj at Russland har over seks ganger så nye artilleri- og morterammunisjon ved frontlinjen som Ukraina.
Ifølge Stoltenberg har det i løpet av Natos utenriksministermøtet kommet flere løfter om våpenhjelp til Ukraina.
Blant annet har Tyskland satt av 600 millioner euro, om lag 7 milliarder kroner, Storbritannia vil gi 10.000 droner, mens Frankrike skal sende flere stridsvogner.
– Dersom Nato-allierte gir det de burde, er jeg sikker på at Ukraina greier å stå imot Russland, sier Stoltenberg.

Langsiktig plan

Nato-sjefen jobber også med å få et mer robust rammeverk for langsiktig støtte til Ukraina på plass, herunder et flerårig fond, som skal koordineres av Nato.
Stoltenberg er sikker på at den nye planen blir vedtatt på toppmøtet i Washington i juli.
Onsdag ga Nato-landenes utenriksministre tommel opp for å gå videre med planene.
– Landene er enige om hovedmålet, sier Stoltenberg, men vedgår at det gjenstår mye arbeid med å hamre ut detaljene.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.