Det pågår samtaler i NATO om å hente fram atomvåpen fra lager og sette dem i beredskap, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg.

– Jeg vil ikke gå inn på operasjonelle detaljer om hvor mange atomstridshoder som skal være operative og hvilke som skal lagres, men vi må rådføre oss om disse spørsmålene. Det er akkurat det vi gjør, sier Stoltenberg i et intervju med den britiske avisen The Telegraph.

I et omfattende intervju i NATOs hovedkvarter i Brussel kom han med en sterk advarsel om trusselen fra Kina. Han sa også at han forventet at en Labour-regjering ville være en trofast NATO-alliert, og forsvarte nye planer om å Trump-sikre våpenleveranser til Ukraina.

Stoltenberg sa også at åpenhet bør være hjørnesteinen i NATOs kjernefysiske strategi for å forberede alliansen på det han beskrev som en farligere verden.

– Åpenhet hjelper oss med å kommunisere den klare beskjeden om at vi, så klart, er en atomallianse.

Stoltenberg sa forrige uke at atomvåpen er forsvarsalliansens siste sikkerhetsgaranti og et middel for å bevare fred. Han gjentok dette overfor den britiske avisen.

– NATOs mål er selvsagt en verden uten atomvåpen, men så lenge det finnes atomvåpen, vil vi forbli en atomallianse, for en verden der Russland, Kina og Nord-Korea har atomvåpen, og NATO ikke har det, er en farligere verden.

NATO-sjefen sa videre at det i en såpass spent og farlig situasjon som nå er det enda viktigere at Nord-Amerika og Europa står sammen. Han oppfordret til å fortsette våpenstøtten til Ukraina, og konkluderte slik:

– Jeg er overbevist om at hvis Putin vinner frem i Ukraina, vil vi bli mer sårbare, og da må vi investere enda mer i forsvaret vårt.

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.