Foto: Fabian Bimmer / Reuters / Scanpix.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg anklager Kina og Russland for bevisst å ha spredt falsk informasjon om koronaviruset for å ramme NATO, skriver VG.

Sjefen for forsvarsalliansen, som onsdag skal har et forsvarsministermøte om koronakrisen, finner det maktpåliggende ikke å tie om fenomenet, som etter hans oppfatning er et forsøk på splitt og hersk:

– Vi har sett eksempler fra både statlige og ikke-statlige aktører, støttet av Russland og Kina, som sprer feilinformasjon om virusets opprinnelse, at det skal være skapt av USA og andre NATO-land, og at det skal være spredt bevisst videre, sier NATO-sjefen i et telefonintervju med VG og NTB fra Brussel tirsdag ettermiddag.

Stoltenberg understreker at NATO har gjort en stor innsats for å hjelpe en rekke av sine medlemsland under epidemien. Alliansens svar på påstanden om at viruset er et våpen som den selv har utvikler, lyder:

NATO støtter seg til WHO, Verdens helseorganisasjon, og svarer at viruset forekommer naturlig hos dyr, men var ukjent inntil de første smittetilfellene ble oppdaget i Wuhan, Kina, i desember.

Dette er ikke et direkte sitat av Stoltenberg, men ordene kan vanskelig komme fra andre enn intervjuobjektet, som altså tilsynelatende gir en slags honnør til Verdens Helseorganisasjon (WHO) omtrent samtidig om den får gjennomgå av USA.

Stoltenberg driver med andre ord en form for geopolitisk balansekunst, der han lar Kina få unngjelde, mens FN-organisasjonen spares.

Samtidig erkjenner han indirekte at Kina har gode kort på hånden:

Stoltenberg sier at Norge før påske fikk levert hansker, briller, masker og annet beskyttelsesutstyr via NATOs felles innkjøpssystem. En ny forsendelse fra Kina via NATO vil komme om få dager, får VG opplyst i NATOs stab for felles anskaffelser i Luxembourg.

Men igjen er det altså VG som tar anstrengelsen for å kunne sette fingeren på Kinas rolle.

Det er verdt å merke seg at Stoltenberg har uttalt seg både til VG og NTB, men i NTB-meldingen om intervjuet med NATO-sjefen er Kina og Russlands rolle i desinformasjonskampanjen borte.

Tirsdag skrev NTB:

– Vi ser at flere statlige og ikke-statlige aktører forsøker å spre falsk informasjon og så splid mellom oss. Vi må jobbe for å identifisere, overvåke og avsløre dette, sa Stoltenberg og la til at «en åpen og transparent presse er det beste bolverk mot propaganda».

Det er en nokså skjønnsom form for balansekunst Stoltenberg driver med. Realismen og det geopolitiske vettet hans er adskillig mer velutviklet enn Jonas Gahr Støres. Om Stoltenberg skulle finne på å gjøre comeback i norsk politikk etter NATO-jobben, ville han ganske sikkert ha gode sjanser til å vippe både Støre og Erna av pinnen.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.