FNs generalsekretær Antonio Guterres hilser på Kinas president Xi Jinping før et møte i Folkets store hall i Beijing den 2. september 2018. Illustrasjonsfoto: Andy Wong via Reuters / NTB.

FNs hovedforsamling møtes denne uken virtuelt på grunn av koronapandemien, og generalsekretær Antonio Guterres åpnet forsamlingen tirsdag med å advare mot en ny kald krig mellom USA og Kina.

FN-sjefens advarsel kommer i seneste laget, gitt at Kina i flere tiår har ført en skjult krig mot Vesten med alle andre midler enn de militære, det være seg økonomiske, diplomatiske, adademiske og propagandamessige, samt spionasje og intellektuelt tyveri – slik for eksempel Robert Spalding gjør rede for i boken Stealth War.

Advarselen er også forgjeves, all den tid det er tverrpolitisk enighet i USA om å innta en langt skarpere holdning overfor Kina enn før. Trump unnlot da heller ikke å konfrontere Kina med landets opptreden etter koronautbruddet.

NTB-AFP-DPA skriver:

– FN må holde Kina ansvarlig for sin håndtering, sa han og pekte på at «Kina i begynnelsen av pandemien stengte ned sin egen kollektivtransport, mens fly fikk ta av og bringe smitten til resten av verden».

Han anklaget ikke bare Kina, men også Verdens helseorganisasjon WHO, for å spre falsk informasjon om hvordan viruset spres.

At WHO gjentok Kinas propagandaløgner i pandemiens tidlige fase, tjener til å illustrere at Kinas diplomatiske krig har lyktes også i FN. Guterres’ formaning passet da også som hånd i hanske med den kinesiske presidentens tale til FN.

NTB-AFP skriver:

<blockquote– Kina er forpliktet til fredelig, åpen, samhandlende og felles utvikling, sier presidenten i sin tale til FNs hovedforsamling.

– Vi har ikke noe ønske om å utkjempe verken en kald krig eller en varm krig, understreket Xi i sin tale.

FNs generalsekretær og Kinas president synger altså i kor.

Det Xi Jinping gjør ved å innta denne tilsynelatende fredelige rollen, er i praksis å fortsette den skjulte krigen. Beijing-regimet ser helst at Kinas generelle styrkeoppbygging på Vestens bekostning fortsetter som før, ikke minst ved samhandel og åpenhet som tjener Kina på Vestens bekostning.

På det punktet er deres ønske sammenfallende med den norske regjeringens, uttrykt ved statsminister Erna Solbergs intensjoner om å innta en «mellomposisjon» i striden mellom USA og Kina – som de facto allerede er en ny kald krig.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.