FNs generalsekretær Antonio Guterres. Foto: Fiona Goodall / Getty Images

Pandemien spredte seg raskt fordi verden ikke sto sammen mot den, sier FNs generalsekretær til WHOs årsmøte. Der blir det også debatt om gransking av utbruddet.

– Vi har sett noe solidaritet, men veldig lite samhold, i håndteringen av covid-19, sa António Guterres da han åpnet møtet for medlemslandene i Verdens helseorganisasjon (WHO)

Fordi mange land har ignorert anbefalingen fra WHO, «har viruset spredd seg over verden og inntar nå det globale sør, der følgene kan bli enda mer ødeleggende», sa Guterres i en videomelding fra New York. Han ber landene gi mer penger til WHO, slik at FN-organet kan hjelpe utviklingsland.

Norge støtter gransking
Covid-19-pandemien er i praksis den eneste saken på det to dager lange møtet. Et vanskelig spørsmål kan bli ønsket om en uavhengig gransking av virusutbruddet, som startet i den kinesiske millionbyen Wuhan.

EU og Australia leder an i en gruppe på 120 land som vil ha en slik gransking. Også Norge støtter dette initiativet, bekrefter Helse- og omsorgsdepartementet mandag.

– Norge støtter uavhengige internasjonale gjennomganger av både opprinnelsen til og det internasjonale samfunnets håndtering av covid-19-pandemien. Dette er viktig for å lære, forebygge og være best mulig forberedt om lignende situasjoner skulle oppstå i fremtiden, sier statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) til NTB. Hun mener granskingen ikke bør skje midt i krisen, men vente til vi har fått pandemien litt på avstand. Hun ønsker heller ikke at den skal bli del av en rivalisering mellom land eller grupper av land.

Kina har så langt ikke ønsket en slik gransking velkommen, og har advart Australia om at forholdet dem imellom kan bli skadelidende.

I et utkast til resolusjon fra koalisjonen nevnes ikke Kina ved navn, men landene krever en upartisk, uavhengig og omfattende evaluering av den internasjonale responsen på pandemien. En avstemning om dette er ventet tirsdag.

Taiwan
I forkant av møtet hadde men krangling om Taiwans status fått en del plass i oppkjøringen. Øya, som formelt går under navnet Republikken Kina, er bare anerkjent av et fåtall land og er verken medlem i FN eller WHO.

USA har vært pådriver for å gi Taiwan observatørstatus i WHO, men Kina, som anser øya for å være kinesisk, setter foten ned. For å unngå at en eventuell politisk dragkamp skulle ta oppmerksomheten bort fra pandemidiskusjonene, besluttet medlemslandene å utsette spørsmålet om taiwans status til senere i år.

Japan og flere europeiske land, inkludert Tyskland, samt land i Karibia og Mellom-Amerika vil ha Taiwan inn, mens de fleste afrikanske land støtter Kina i denne saken.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.