Generalsekretær António Guterres har noe til. felles med lederen for WHO, Tadros. Han er selvhøytidelig og pompøs. Ingen frase er for fet og svulstig til at ikke disse leppene kan formulere den. (AP Photo/Bebeto Matthews)

Dommedagsscenarier har fulgt miljø og klimabevegelsen helt siden 60-tallet: Nå har FNs generalsekretær holdt en tale som er en sektleder verdig: – Planetens tilstand er ødelagt. Menneskeheten fører krig mot naturen. Dette er suicidalt, sa FN-sjefen i en tale ved Columbia University onsdag.

Det spørs om det ikke er António Guterres som er suicidal. Han forvandler verdensorganisasjonen til en klubb for sektmedlemmer. En slik messing på dommedag midt i en pandemi er dypt uansvarlig. Mennesker sitter deprimert etter isolasjon og med dårlig økonomi. Så hører man «oppmuntrende» ord fra FNs generalsekretær:

Menneskeheten begår selvmord ved å svikte i kampen mot klimaendringene og fortsette å ødelegge naturen, mener FNs generalsekretær António Guterres.

– Planetens tilstand er ødelagt. Menneskeheten fører krig mot naturen. Dette er suicidalt, sa FN-sjefen i en tale ved Columbia University onsdag. (NTB)

Dette er hva vi på 70-tallet kalte hype, grove overdrivelser. Guterrez ga full gass:

– Apokalyptiske branner og flom, sykloner og orkaner har i økende grad blitt den nye normalen, sier Guterres.

En ny normal

De mest platte sammenligninger serveres som religiøse sannheter.

– Neste år har vi muligheten til å stanse plyndringen og starte på helbredelsen. Covid-helbredelse og reparasjonen av vår planet må være to sider av samme sak, sier Guterres.

Man kunne le, hvis det ikke var for at de sier det samme i vestlige hovedsteder og på World Economic Forum i Davos, hvor man vil feire at Trump er borte. Nå kan nye bånd mellom USA og Kina knyttes, og det vil være med Kina som den sterke part. Vestlige journalister og eksperter har under pandemien vist at de ikke tør eller vil utfordre Kina.

Mediene har brukt pandemien til å piske folk til lydighet. Nå blir det lettere å tvinge folk til å godta det grønne skiftet. Intet offer er for stort.

2020 ligger an til å bli et av de tre varmeste årene som noen gang er registrert, ifølge Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

– En ny verden er i ferd med å ta form, sier Guterres. (NTB)

Det finnes ikke den floskel som er for stor og fet til at ikke Guterres. tar den i sin munn.

Guterres har samlet opp dommedagspreknene fra de siste førti år og spyr dem ut i en tale. Det blir overkill.

– Biomangfoldet bryter sammen. Én million arter risikerer å bli utryddet. Økosystemer forsvinner foran øynene våre. Ørkener brer om seg. Våtmark går tapt. Hvert år mister vi 100 millioner mål med skog.

– I havene er det overfiske, og de kveles av plastavfall. Karbondioksidet som de absorberer, forsurer sjøene. Korallrevene blekner og dør. Luft- og vannforurensning tar livet av ni millioner mennesker årlig, (NTB)

Slutte fred

Klimabevegelsen er blitt en religiøs bevegelse for lenge siden. At den nå har inntatt FN som forsøker gjøre den til en verdensreligion, må sies å være et symptom på at det er kulturen som er syk.

Dermed må vi ha som aller høyeste prioritet «å slutte fred med naturen», mener Guterres, som advarer:

– Det finnes ingen vaksiner for planeten.

En slik diagnose gir myndighetene et mandat til å tvinge alle til å være med. Dette er samme retorikk som i kommuniststater. Det finnes ingen nøytral plass. Alle skal med. I Norge kalles det dugnad.

Guterres roser de første forpliktelsene om karbonnøytralitet fra Kina, EU, Japan og Sør-Korea og håper bevegelsen blir global.

– Hvert land, by, finansinstitusjon og selskap må vedta planer for en overgang til nullutslipp innen 2050, fastslår FNs generalsekretær. (NTB)

Trump er borte, tror Guterres. Han tar seieren på forskudd. Nå kan en ny verden begynne.

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.