Jean Jouzel. Stillbilde: S3Odéon / YouTube.

En oppvarming på to grader ville få alvorlige konsekvenser for våre liv, men likevel innser de færreste mennesker hvor presserende kampen mot global oppvarming er, sier den franske klimatologen og klima­aktivisten Jean Jouzel.

Det er i et intervju med franceinfo søndag at Jouzel kommer med sitt hjertesukk. Mange land hevder de vil begrense oppvarmingen, men ingen har egentlig tatt de skrittene som er nødvendige for å oppnå det, sier han – få timer før klimatoppmøtets åpning i Glasgow.

Landene Jouzel mener er unnasluntrere, har ikke bare unnlatt å øke sine klima­ambisjoner, de har til og med redusert dem, til tross for at FNs generalsekretær kaller det en enveisbillett til katastrofen, konstaterer en resignert Jouzel.

Den franske klimatologen, som kritiserer de rike landene for ikke å gi nok klimabistand til de fattige, frykter at det allerede er for sent å begrense den globale oppvarmingen til halvannen grad, og forespeiler ødelagte korallrev, havstigning og flere hetebølger mot slutten av århundret.

Etter Jouzels oppfatning ser det ikke ut til at kunnskaper hjelper heller:

franceinfo: Hvem er det spesielt som ikke forstår? Ledere eller vanlige borgere?

Jean Jouzel: Hver og en av oss, må det sies. Til og med de som vet. Det er ikke nok å vite at det må handles, det er kanskje problemet.

Det er ikke så vanskelig å trekke konklusjonen av alt dette:

Når det kommer til stykket, tror de færreste at litt varmere klima, hvis det nå skulle inntreffe slik klima­modeller spår, ville være en like stor katastrofe som konsekvensene av den revolusjonerende politikken som klima­aktivister og vestlige politikere foreskriver.

Og hvem kan egentlig ta klimatoppmøtets politikere seriøst når de flommer til de grader over av kitsch?

Klokken er «ett minutt på midnatt», sier Boris Johnson i Glasgow, ifølge NTB.

– Jo lenger vi venter med å handle, jo verre blir det, sa Johnson i sin tale mandag.

Han sammenlignet verdens situasjon med en James Bond-film der helten er bundet fast til et dommedagsvåpen som kan ødelegge jorda.

– Tragedien er at dette ikke er en film, sa den britiske statsministeren.

Indias statsminister ror seg unna klimaspanskrøret ved å tenke på et årstall da han selv vil slippe å stå til ansvar overfor noen mennesker:

Men mandag kveld kunngjorde statsminister Narendra Modi at India satser på å nå nullutslipp innen 2070. Det er 10 år etter Kina og 20 år etter EU og USA.

Biden leverer den sytten tusende gjentagelsen av at det er nå eller aldri:

– Forskningen er klar. Vi har kun et lite vindu til å øke våre ambisjoner. Dette er et avgjørende tiår.

Prins Charles vil erklære klimakrig:

Storbritannias prins Charles tok til orde for en innsats mot klimaendringene på linje med en stor militæroperasjon. Slik kan styrken til det globale næringslivet mobiliseres, sa den britiske tronarvingen.

FN-sjefen stikker som vanlig av med premien for beste dramaturgi:

Under åpningen av toppmøtedelen av Glasgow-møtet mandag kom Guterres med en oppfordring om å «redde menneskeheten». Han sa det må bli slutt på at «vi tar våre egne liv med karbon».

– Slutt på å behandle naturen som et toalett. Slutt på å brenne og bore og grave gruver stadig dypere. Vi graver vår egen grav, advarte FNs generalsekretær.

Hele showet er slapstick. Hvem i all verden får inntrykk av at disse fjottene tror på det de sier?

 

Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.