FNs generalsekretær António Guterres i Montreal 6. desember 2022. Foto: Paul Chiasson/The Canadian Press via AP

Vi behandler naturen som et toalett, sa FNs generalsekretær Guterres på FNs naturkonferanse i Canada. Til og med norske klimaforskere begynner å reagere på hans stadig mer rabiate utsagn.

FN-sjef António Guterres er igjen på banen med det mange vil oppfatte som svært kontroversielle uttalelser. Det har vært en del slike fra ham i det siste, og det er ikke lenger bare hans tradisjonelle motstandere og skeptikere som reagerer på de oppsiktsvekkende utspillene.

NTB-AFP-DPA melder om saken, og beretter at Guterres nok en gang brukte harde ord om klimaet. Dette skjedde da han sto på talerstolen på COP15-åpningen i Montreal i Canada tirsdag.

Der presterte han å avlevere følgende:

– Med vår bunnløse appetitt for ukontrollert og ulik økonomisk vekst, har menneskeheten blitt et masseutrydningsvåpen, sa FN-sjefen.

Han fortsatte:

– Vi fører krig mot naturen. Denne konferansen handler om den akutte oppgaven med å få i stand fred. Vi behandler naturen som et toalett, og til slutt begår vi selvmord som følge av det, sa Guterres i Montreal.

Portugals tidligere sosialistiske statsminister og nåværende FN-sjef António Guterres har gjort klimaendringer til sin personlige kampsak, og mange synes han er i ferd med å miste kontakten med virkelighetens verden.

Så sent om under høstens klimatoppmøte COP27 i Egypt ble Guterres kraftig kritisert av norske klimaforskere for å ha brukt formuleringer uten å ha belegg. Det ble da siktet til hans nesten religiøst anlagte besvergelser om at  «vi er på vei mot klimahelvete».

Vanligvis har de fleste klimaforskerne støttet lojalt opp om de klima-alarmistiske utsagnene fra Guterres og andre FN-topper. Men nå mente de at han rett og slett gikk for langt med overdrivelsene, i og med at Guterres ikke har noe belegg i IPCC-rapportene for å komme med så drøye uttalelser.

I disse rapportene nevnes verken klimakrise eller klimahelvete, eller noe som er i nærheten. Disse begrepene er hentet ut av Guterres’ eget hode.

Mange vil kalle det rent tøv.

Nettopp FNs generalsekretær er kanskje den siste som skal bruke sin posisjon til å bedrive en form for følelsesladet, irrasjonell agitasjon til fordel for nærmest ekstreme synspunkter.

FNs naturkonferanse COP15 starter for fullt onsdag og varer til 19. desember. Verdens land skal forsøke å bli enige om nye mål som kan bidra til vern av naturområder og dyre- og plantearter.

Les også: 

Får Guterres betalt av fornybar­industrien for å lyve?

Bestill de nye bøkene fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.