Menneskehetens avhengighet av fossil energi har åpnet helvetes porter, sa FNs generalsekretær António Guterres på klimatoppmøtet under FNs høynivåuke. Guterres uttaler seg i bibelske proporsjoner.

Tidligere har Guterres erklært at kloden koker. Men nå har helvete åpnet seg, ifølge FN-sjefen.

I talen snakket han om en «fryktelig hete» og historiske branner som følge av klimaendringene, skriver NTB.

– Framtida er ikke fastlåst. Det er opp til ledere som dere å skrive den, sa FN-sjefen onsdag.

Dramatiske klimaadvarsler har blitt et varemerke for Guterres, som gjerne bruker bibelske metaforer for å få fram alvoret.

– Vi er på full fart mot klimahelvete. Menneskeheten har et valg: samarbeide eller gå til grunne, sa FN-sjefen på fjorårets klimatoppmøte i Egypt.

Dette skjer samtidig med at enkelte europeiske land later til å forstå at man ikke kan redde verden ved å ruinere sin egen befolkning. Blant annet Storbritannias regjering har varslet en nedfasing av klimatiltak som ikke virker og fører borgerne ut i fattigdom.

Sunak frykter at befolkningen kan vende seg mot klimaomstillingen av samfunnet hvis kostnadene blir for store.

Sunak vil rulle tilbake klimapolitikken

Norske myndigheter med klimaminister Espen Barth Eide i spissen viser dog ingen vilje til å redusere klimatiltakene. Eide påpeker stolt til NTB at Norge har doblet den årlige klimabistanden og er blant verdens største bidragsytere til arbeid for å verne regnskog.

Derfor var Barth Eide skuffet over at han ikke fikk taletid i FNs klimamøte.

Ifølge Samnytt hyllet Guterres klimaaktivister som bedriver sabotasje mot sentrale funksjoner i samfunnet, og beskrev dem som pionerer som nekter å la sine ytringer stanse. Men det er jo ikke bare ytringer klimaekstremister som Just Stop Oil og Letzte Generation driver med.

De som har betenkeligheter rundt klimapolitikken, får ingen respekt fra FN-sjefen.

Dessa skeptiker utmålade Guterres i stället upp som ”den nakna girigheten” personifierade som försöker ”vrida om armen” på de goda klimatkämparna medan de ”höstar in miljarder på sina fossila bränslen”. Den svartvita gestaltningen påminde om den i de klassiska sagorna om kampen mellan gott och ont.

Sammanfattningsvis krävde FN-chefen att alla länders regeringar nu klimatpolitiskt stramar åt ytterligare med än fler pålagor för sina medborgare. Han använde också våldsassocierande uttryck för hur detta ska ske. ”Klimaträttvisa” ska uppnås genom att ”stampa ut” och ”piska” och menade att de som agerar i ilska är i sin fulla rätt att göra det.

Han brukte også uttrykk knyttet til vold for hvordan dette skulle skje. «Klimarettferdighet» skal oppnås ved å «trampe ut» og «piske» dem som er skeptiske til klimapoltikken, og han sa at de som handler i sinne, har full rett til å gjøre det.

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.