– Det gjør et mektig inntrykk å høre om ødeleggelsene, sier Jonas Gahr Støre etter å ha møtt statsministeren i flomrammede Pakistan på klimatoppmøtet.

Støre og hans pakistanske kollega Shehbaz Sharif ledet tirsdag en diskusjon om samfunn som er sårbare i møte med klimaendringene.

I sommer ble det tydelig hvor sårbart Pakistan er, da store deler av landet ble oversvømt.

– Det gjør et mektig inntrykk å høre ham fortelle om ødeleggelsene fra den enorme nedbøren og flommen som fulgte, sier Støre til NTB på klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh i Egypt.

– Endringer er her
Støre slår fast at det er viktig nå å diskutere hvordan Pakistan best kan få hjelp til å håndtere situasjonen. Samtidig sier han at det er nødvendig å tilpasse seg et klima i forandring.

– Vi må motvirke klimaendringene. Men noen endringer er her allerede, og da må vi rett og slett tilpasse oss.

Han sier klimatilpasning innebærer å beskytte sårbare samfunn mot at lignende katastrofer kan skje igjen.

Familie og venner
I Norge har flomødeleggelsene trolig gjort et særlig inntrykk på mennesker med pakistansk bakgrunn, påpeker statsministeren.

– Mange med pakistanske bånd i Norge har opplevd denne katastrofen via familie og venner som har fortalt om den.

På spørsmål om Norges store inntekter fra fossil energi gir oss et spesielt ansvar for å hjelpe land som rammes av klimaendringene, svarer ikke Støre direkte.

– Men at Norge er et rikt land, det forplikter. Det gir oss et særlig ansvar, og derfor må vi ligge i front på bistand, sier han.

Humanitær hjelp
Ifølge Støre dreier dette seg ikke bare om størrelsen på bistanden, men også måten pengene gis på.

Han minner om at Norge har gitt humanitær hjelp til Pakistan etter flommen, men understreker også betydningen av norsk støtte til forebygging og klimatilpasning.

Tirsdag traff Støre også FNs generalsekretær António Guterres, som dagen før advarte om at verden er på full fart mot et «klimahelvete, med foten fortsatt på gasspedalen». Guterres hevdet også at menneskeheten risikerer å gå til grunne.

Støtter Guterres
Enkelte norske forskere mener Guterres går for langt når han uttrykker seg slik. Men Støre vil ikke kritisere FN-sjefen.

– I den situasjonen vi er i, så tror jeg det trengs, sier han om Guterres’ advarsler.

På klimakonferansen deltok Støre tirsdag da det norske selskapet Scatec presenterte planer om bygging av et anlegg for produksjon av såkalt grønt hydrogen i Egypt.

Her var også Egypts president Fattah al-Sisi til stede. Det var imidlertid ikke noe eget møte mellom al-Sisi og Støre, og dermed ble det i denne omgang ingen diskusjon om situasjonen for menneskerettighetene i Egypt.

Les også:

Hele verden gir klimaendringer skylden for flomkatastrofen i Pakistan

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.