FNs generalsekretær António Guterres mener det vil være «dumt» om verden fortsetter å være avhengig av fossilt brennstoff.

FNs klimakonvensjon (UNFCCC) la fram en rapport der det heter at verden per nå styrer mot 2,5 graders oppvarming, skriver NTB.

Guterres mener både «klimakrisen» og energikrisen hadde vært unngått hvis verden ikke hadde vært så dum.

– Om verden, og særlig om Europa, hadde investert stort i fornybar energi de siste to tiårene, ville vi ikke stått overfor energikrisen vi har i dag, og prisene på olje og gass ville ikke vært så høye som nå, sa Guterres i et intervju med BBC onsdag.

Han mener vi kan takke oss selv for situasjonen som har oppstått.

– Siden vi ikke investerte nok i fornybart, betaler vi prisen nå. Det dummeste vi kan gjøre, er å satse på det som har forårsaket denne katastrofen, sa Guterres.

Hver fjerde 23-åring i Norge har klima-angst

FN-sjefen oppfordret igjen alle land til å gjøre mer for å kutte i klimagassutslipp før klimakonferansen COP27 i Egypt i november.

Guterres sa at 1,5-gradersmålet «fortsatt er mulig», men da må de globale utslippene av klimagasser falle kraftig hvert eneste år, noe som så langt ikke har skjedd.

– Vi er på grensen til å miste denne muligheten, la han til.

Guterres kommer med en dyster spådom.

– Det har altfor lenge vært en tendens verden over til å legge klimasaken i skuffen. Hvis vi ikke klarer å reversere denne trenden, er vi alle fortapt.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.