T.v. Israels FN-ambassadør Gilad Erdan, t.h. FNs general­sekretær Antonio Guterres. Foto: Eduardo Munoz Alvarez og Toby Melville – begge via AP / NTB.

– Mener FNs generalsekretær det var noe galt med USAs og Storbritannias kamp mot Nazi-Tyskland fordi det var flest sivile ofre blant tyskerne? spør Israels FN-ambassadør Gilad Erdan som svar på Antonio Guterres’ kritikk av Israels krigføring i Gaza.

Antallet sivile ofre på Gazastripen viser at Israel gjør noe galt, sa Guterres onsdag til Reuters.

«Det skjer overtredelser fra Hamas’ side når de bruker menneskelige skjold. Men når man ser på antallet sivile som er blitt drept i militæroperasjonene, er noe helt klart galt», sa FNs generalsekretær.

Palestinske myndigheter sier at 10.569 mennesker nå er blitt drept i Gaza, 40 prosent av dem barn.

Guterres påberoper seg å ønske Israel beste:

«Det er også viktig å få Israel til å forstå at det er imot Israels interesser at man hver dag kan se de forferdelige bildene av det palestinske folkets dramatiske humanitære behov», sa Guterres. «Det hjelper ikke Israel i forhold til den offentlige opinionen i verden.»

Erdan tar et voldsomt oppgjør med kritikken fra Guterres.

Israels FN-ambassadør Gilad Erdan avviste Guterres’ kommentarer og sa at dødstallene som er oppgitt fra helsedepartemente i Gaza, ikke er til å stole på. Han sa at Israel anstrenger seg for å begrense de sivile tapene, og nevnte en korridor for evakuering, mens Hamas gjør sivile til målskiver.

Den israelske FN-ambassadøren trekker også en sammenligning med andre verdenskrig:

«Ville generalsekretæren våge å si at siden antallet tyske sivile ofre under andre verdenskrig var høyere enn blant amerikanere og briter, btydde det at noe var ‘galt’ med de amerikanske og britiske militæroperasjonene i kampen mot et folkemordregime?» sier han til Reuters.

Erdan har tidligere oppfordret Guterres til å gå av, og gjentok nylig oppfordringen:

– Generalsekretæren har mistet det moralske kompasset, og ved å sammenligne en terrororganisasjon med et demokrati beviser han sin moralske råte, hevder den israelske FN-ambassadøren, som i forrige uke vakte oppsikt da han under et møte i FNs sikkerhetsråd stilte med gul jødestjerne av den typen nazistene i sin tid tvang jøder til å bruke.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.