Etter Hamas-angrepet på musikkfestivalen i Sør-Israel 7. oktober. Foto: AP Photo/Ohad Zwigenberg, File 

En gruppe FN-eksperter sier de fester lit til meldingene om seksuell vold, deriblant voldtekter, under Hamas-angrepet på Israel 7. oktober i fjor.

Hamas og deres støttespillere har benektet at det fant sted seksuell vold mot israelere under terrorangrepet 7. oktober. De internasjonale fordømmelsene mot Hamas i denne sammenheng har vært nokså halvhjertede.

Men nå kommer FN, som vanligvis er positivt innstilt til palestinerne, på banen og på det nærmeste fastslår at slik grusom og brutal vold ble utført av Hamas.

En ekspertgruppe, ledet av FNs spesialutsending for seksuell vold i konfliktområder, Pramila Patten, besøkte Israel i perioden 29. januar til 14. februar for å samle, analysere og verifisere informasjon om seksuell vold knyttet til 7. oktober-angrepet.

Det har resultert i temmelig klare og ikke minst dystre konklusjoner.

NTB-Reuters melder om saken.

– Troverdig og detaljert informasjon, som indikerer noen former for seksuell vold, deriblant kjønnslemlestelse, seksualisert tortur, eller ondskapsfull, umenneskelig og nedverdigende behandling, ble også innhentet, står det i den 24 sider lange rapporten som ble lagt fram i FN mandag.

Hamas har gjentatte ganger avvist anklager om seksuell vold, men disse avvisningene kan nå miste betydning for alle andre enn de mest innbitte tilhengere av terrorgruppen.

Mange drepte

Hamas-terrorister angrep Israel 7. oktober og drepte rundt 1200 mennesker og tok 253 gisler, ifølge israelske tall.

I rapporten heter det at teamet fant klar og overbevisende informasjon om at noen av gislene som ble brakt til Gaza, er blitt utsatt for ulike former for konfliktrelatert, seksuell vold.

Teamet har også skjellig grunn til å tro at slik vold pågår fortsatt, heter det.

Det trengs en grundig og fullstendig granskning for å fastslå det overordnede omfanget og de spesifikke tilfellene av seksuell vold, skriver teamet i rapporten.

Israels FN-ambassadør krever reaksjoner 

FNs hovedforsamling drøftet situasjonen på Gaza tidligere mandag lokal tid. Under dette møtet etterlyste Israels ambassadør Gilad Erdan en klar stemme fra FN om det som skjer med gislene.

– FN hevder å bry seg om kvinner, men mens vi har denne debatten, blir israelske kvinner voldtatt og misbrukt av terrorister fra Hamas. Hvor er FNs røst? spurte ambassadøren. Han krevet at Hamas måtte bli satt under press for å stanse seksuell vold og løslate resten av gislene.

Kalles hjem

Den israelske utenriksministeren Israel Katz sa mandag at han har kalt hjem ambassadør Erdan for umiddelbare konsultasjoner.

Katz vil drøfte opplysningene om massevoldtekter og seksuell vold utført av Hamas-krigere 7. oktober og manglende behandling i FN.

Katz kritiserte også generalsekretær António Guterres for at ikke Sikkerhetsrådet har erklært Hamas for å være en terroristorganisasjon.

Også andre rapporter har bekreftet grusomhetene begått av Hamas 7. oktober, se artikkel under.

Les også: 

Rapport: Hamas utførte systematiske voldtekter under angrepet 7. oktober

Bestill fra Document i dag:

Kjøp Jean Amérys bok!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.