Prisen på hvete gikk kraftig ned fredag, etter at det ble kjent at Russland og Ukraina hadde kommet til enighet om en løsning for eksport av rundt 20 millioner tonn korn fra Ukraina.

Ifølge avtalen skal korn, og da særlig hvete, transporteres med båter via Svartehavet. Børsene reagerer med prisfall. Prisen på hvete er nå lavere enn siden før Russlands krig i Ukraina startet.

I Chicago har prisen på hvete som leveres i september falt med 5,9 prosent. På Euronext falt den samme prisen med 6,4 prosent.

Russland og Ukraina sto før krigen for til sammen rundt 30 prosent av verdens hveteeksport. Opp mot 25 millioner tonn hvete og annet korn har stått fast i Ukraina på grunn av blokaden i Svartehavet, som delvis skyldes russiske skip og miner lagt ut av Ukraina. (NTB)

Allikevel advarer enkelte analytikere mot for store forhåpninger.

– Jeg tror ikke jeg er alene i å stille spørsmål ved hvor mye korn som faktisk blir flyttet på, sier Michael Zuzolo, president i Global Commodity Analytic & Consulting.

Zuzolo peker også på at Europa og andre deler av verden er rammet av  tørke. Prisutviklingen på korn er derfor volatil, eller på godt norsk usikker.

Mistilliten mellom Russland og Ukraina er åpenbar. Ukrainas president Zelenskyj mener FN har et overordnet ansvar for å sørge for at avtalen opprettholdes.

– Russland kan finne på provokasjoner og forsøke å dra Ukrainas og verdenssamfunnets innsats i tvil. Men vi stoler på FN. Det er nå deres ansvar å garantere for avtalen, sa Zelenskyj i sin daglige videotale.

Hvis avtalen opprettholdes kan det være et viktig bidrag i å forhindre de verste utslagene av en potensiell matvarekrise.

FNs generalsekretær António Guterres valgte tidligere i dag å legge an en optimistisk tone.

– I dag er det et fyrtårn ved Svartehavet. Et fyrtårn av håp, et fyrtårn av muligheter og et fyrtårn av lettelse for en verden som trenger det mer enn noen gang, sa Guterres i en uttalelse.

Avtalen er signert av Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu og Ukrainas infrastrukturminister Oleksandr Kubrakov i Istanbul fredag. Både Guterres og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan var tilstede.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.