Foto: Jason Lee / Reuters / Scanpix.

USAs utenriksdepartement advarer amerikanske turister om økt risiko for vilkårlig fengsling eller utreiseforbud i forbindelse med reiser til Kina, skriver The Times.

“US citizens may be subjected to prolonged interrogations and extended detention for reasons related to ‘state security’,” the warning states. “Security personnel may detain and/or deport US citizens for sending private electronic messages critical of the Chinese government.”

Advarselen kan sees i sammenheng med at Kina pågrep 13 canadiere etter at den kinesiske Huawei-direktøren Meng Wanzhou ble arrestert i Vancouver mistenkt for bankbedrageri og brudd på amerikanske sanksjoner mot Iran.

Også amerikanere er blitt rammet:

The country has used also exit bans to prevent three American passport holders from leaving the country. Foreign visitors are often not aware that they are under an exit ban until they try to leave. At that time, they could be “harassed and threatened” and suddenly face “prolonged interrogations and extended detention for reasons related to ‘state security’,” the state department warned.

Disse omstendighetene gjør naturlig nok det diplomatiske klimaet mellom USA og Kina noe kjøligere. Under Trump-administrasjonen ser USA i det store og hele ut til å innta en mer konfronterende linje mot Kina, ikke bare på det handelspolitiske området.

Utenrikspolitiske analytikere har pekt på at relasjonene mellom verdens to største økonomi kan ta form av en slags «kald krig» utover i det 21. århundret.

 

Start 2019 med å støtte Document

Et fast månedlig beløp gjør at vi kan planlegge utvidelser og vekst. Og hvis du foretrekker impulsive enkeltbeløp, så overraskes vi gjerne : )

[simpay id=»280380″]

Eller overfør til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt vipps-nummer er 13629

For å støtte oss via Paypal gå til vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.