NATO-sjef Jens Stoltenberg  frykter at Russland kan gjennomføre en «falskt flagg»-operasjon i Ukraina som kan inkludere bruk av kjemiske våpen.

Uttalelsene kom på en pressekonferanse i Brussel tirsdag, hvor Stoltenberg sa at Russland hadde sjokkert verden med sin invasjon av Ukraina, som har forårsaket kaos, død og ødeleggelser.

Russland har påstått at Ukraina har forsøkt å skaffe seg biologiske våpen i samarbeid med USA. Både USA og Storbritannia har avvist påstandene som desinformasjon. Stoltenberg følger opp.

– I flere måneder har vi eksponert Russlands lange liste med løgner, sa Stoltenberg.

– Nå kommer de med absurde anklager om biologiske laboratorier og kjemiske våpen i Ukraina. Dette er bare enda en løgn.

Det er bare noen dager siden den republikanske senatoren Marco Rubio eksplisitt spurte USAs viseutenriksminister Victoria Nuland om Ukraina har kjemiske eller biologiske våpen.

– Ukraina har biologiske forskningsanlegg som vi er ganske bekymret for at russiske styrker nå prøver å ta kontroll over. Vi jobber sammen med ukrainerne om hvordan de kan forhindre at noe av dette forskningsmaterialet faller i hendene på russiske styrker, svarte Victoria Nuland.

Stoltenberg var konkret når det gjaldt hvilke løgner han anklaget russerne for.

– De påsto at de ikke hadde planer om å invadere Ukraina, men de gjorde det. De påsto at de skulle trekke styrkene tilbake, men de sendte inn flere. De påstår at de beskytter sivile, men de dreper sivile, sa generalsekretæren og gjentok alliansens støtte til Ukraina. (NTB)

USA bekrefter «biologiske forskningsanlegg» i Ukraina

«Falskt flagg»-operasjon

NATO bekymrer seg for at russerne skal igangsette en «falskt flagg»-operasjon i Ukraina. Russerne kan utgi seg for å være ukrainske styrker og angripe russiske mål, for å rettferdiggjøre en eskalering av krigen.

USA har tidligere sagt at Russland kan komme til å bruke kjemiske våpen i krigen.

Den amerikanske FN-ambassadøren Linda Thomas-Greenfield sa fredagen i FNs sikkerhetsråd at de tror Russland kan bruke disse til attentater som en del av en iscenesatt hendelsene eller en falskt flagg-operasjon.

Russland  mener det er Ukraina som bruker slike våpen, noe USA avviser som løgn.

Forsvarsministrene i NATO er innkalt til et ekstraordinært møte onsdag for å vurdere situasjonen etter tre uker med krig i Ukraina. Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov og NATOs partnere Georgia, Sverige, Finland og EU deltar også. På møtet skal styrkeoppbygging i de østlige NATO-landene diskuteres.

– På land kan det bety betydelig større styrker i den østlige delen av Nato, i høyere beredskap og med mer fremskutt utplassering av utstyr. vi vil også diskutere å øke utplassering av luft- og sjøstridskrefter. (NTB)

Stoltenberg varslet også flere og større øvelser, og sa at rakett- og cyberforsvar vil bli diskutert på det ekstraordinære møtet i Brussel onsdag.

Stoltenberg: Russland fremmer absurde påstander om kjemiske våpen 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.