USA bekrefter at det er biologiske anlegg i Ukraina og at de er bekymret for at de skal komme under russisk kontroll. Det fremgår av en høring i Senatets utenrikskomité tirsdag.

Det var under en høring i Senatets utenrikskomité tirsdag at den republikanske senatoren Marco Rubio eksplisitt spurte USAs viseutenriksminister Victoria Nuland om Ukraina har kjemiske eller biologiske våpen.

– Ukraina har biologiske forskningsanlegg som vi er ganske bekymret for at russiske styrker nå prøver å ta kontroll over. Vi jobber sammen med ukrainerne om hvordan de kan forhindre at noe av dette forskningsmaterialet faller i hendene på russiske styrker, svarte Victoria Nuland. (NTB)

Høringen ble sendt direkte på C-SPAN og kan sees her.

Konspirasjonsteori har vist seg å være sann

Siden krigen i Ukraina begynte har det kommet rapporter på nett om amerikanske laboratorier i landet. Dette har tidligere blitt avfeid som russisk propaganda og konspirasjonsteorier. Men nå innrømmer USA at det er biologiske anlegg i landet og at USA er bekymret for at laboratoriene og patogenene som er lagret der, skal havne på russiske hender.

Russland har tidligere anklaget det amerikanske forsvarsdepartementet i Pentagon for å bygge «biologiske krigføringslaboratorier i Ukraina» og har også hevdet at de militære operasjonene var rettet mot disse anleggene.

Russlands president Vladimir Putin uttalte i sin tale 24. februar (funnet i svensk oversettelse av Nya Dagbladet) at trusselen fra disse laboratoriene var en av hovedårsakene til Russlands militære angrep på Ukraina. Det russiske utenriksdepartementet hevdet at angrepet på Ukraina og de ukrainske laboratoriene var nødvendige «for å unngå global konfrontasjon».

Under en pressekonferanse 3. mars kom Russlands utenriksminister Sergej Lavrov nok en gang med sterke anklager mot USA.

– Vi har data om at Pentagon er opptatt med kjemiske og biologiske installasjoner i Ukraina. Pentagon bygde to biologiske krigslaboratorier og de har utviklet patogener der, i Kiev og i Odessa. Nå er de bekymret for at de kan miste kontrollen over disse laboratoriene, sa Sergei Lavrov.

– Nå vet du hva som venter fremover. Amerikanerne nektet fullstendig å etablere en inspeksjonsmekanisme under konvensjonen om forbud mot kjemiske våpen. Og de bygger nye kjemiske og biologiske anlegg langs hele den russiske grensen.

Milliarder av dollar til militære biologiprogrammer

Mandag anklaget Russlands forsvarssjef for atomvåpen, biologiske og kjemiske våpen, Igor Kirillov, Pentagon for å ha fulgt et «militært biologiprogram» i Ukraina siden Sovjetunionens fall og for å sette opp til sammen rundt 30 laboratorier i landet. Det vil være transporter av «høypatogene mikroorganismer» og trolig også forskning på «biologiske våpen» rettet mot tre områder:

– For det første overvåkes den biologiske situasjonen i områder hvor det ifølge Pentagon er sannsynlighet for utplassering av NATOs militære kontingenter. For det andre er det innsamling og transport til USA av prøver av høypatogene mikroorganismer. Og for det tredje, forskning på sannsynlige biologiske våpen spesifikke for den gitte regionen, som har naturlige variasjoner og kan overføres til mennesker, sa Kirillov ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS.

Ifølge Kirillov har Pentagon siden 2021 investert 11,8 millioner dollar i et prosjekt om zoonotiske sykdommer i den ukrainske hæren.

– I 2020-2021 utførte det tyske forsvarsdepartementet forskning i Ukraina på patogenene til Krim-Kongovirus, leptospirose, meningitt og hantavirus under et ukrainsk-tysk initiativ for biologisk sikkerhet ved grensene til EU, understreket Kirillov.

Ambassaden slettet dokumenter

Det er uklart hvem som har bygget fasilitetene, men den amerikanske ambassaden i Ukraina er tydelig på at de opererer i en rekke laboratorier på ukrainsk jord, inkludert Kiev og Odessa, og at disse laboratoriene er en del av USAs Biological Threat Reduction Program (BTRP), dvs. tiltak for å redusere trusselen som biologiske våpen utgjør. Ifølge ambassaden skal BTRP ha oppgradert laboratoriene i Kiev og Odessa til høyrisikolaboratorier.

Imidlertid ble flertallet av dokumentene knyttet til disse laboratoriene, som tidligere var publisert på ambassadens nettsider, fjernet 26. februar, to dager etter krigsutbruddet. Alle som er interessert i dokumentene kan finne dem i dag på The Washington Standard.

Skjermdump: Twitter

Les også:

Mer trøbbel for Fauci

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.