Khatereh Ahmadi er nyhetsanker i TV-stasjonen TOLO NEWS i Afghanistan. Dette er hennes nye arbeidsantrekk, ifølge Talibans forordninger. AP Photo/Ebrahim Noroozi

FN eller andre har ingen grunn til å bekymre seg for kvinners rettigheter i Afghanistan, mener Taliban etter at Sikkerhetsrådet ba om at innskrenkende tiltak ble omgjort.

Situasjonen for kvinner i det islamiststyrte Afghanistan har bekymret mange.

NTB skriver at et enstemmig sikkerhetsråd nylig ba om at «politikk og praksis som nå begrenser kvinners og jenters menneskerettigheter og grunnleggende frihet», raskt gjøres om.

De femten medlemslandene krever også at skoler gjenåpnes for jenter og kvinner.

Det afghanske utenriksdepartementet svarer fredag med å si at bekymringen er ubegrunnet.

Taliban-styret hevder at de «støtter opp om afghanske kvinners rettigheter».

– Ettersom det afghanske folket i all hovedsak er muslimer, anser den afghanske regjeringen at bruk av hijab er i tråd med samfunnets religiøse og kulturelle praksis, heter det i en uttalelse fra departementet.

Man mener med andre ord at et påbud om å bære et spesielt plagg, er en «rettighet».

Taliban følger en konservativ tolkning av islam og bestemte nylig at alle kvinner skal være helt tildekket når de er utenfor hjemmet.

Gruppen har lovet å legge seg på en mykere linje enn forrige gang de var ved makten, men har likevel innskrenket folks frihet. I løpet av de 20 årene etter at Taliban ble kastet i 2001, fikk afghanske kvinner og jenter styrket noen av sine rettigheter.

Så langt har ingen land anerkjent det nye Taliban-styret etter at de kom til makten i august i fjor.

Les også: 

«Oslo-effekten» uteblir: Taliban oppløser menneskerettighets­kommisjon

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.