Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier det viktigste nå er å få til en fredelig maktovertagelse. Det virker ikke som om Søreide er opptatt av hva Taliban står for og hva slags makt de utøver, særlig overfor kvinner og barn. Også norske medier snakker som om Taliban er et regime som det går an å snakke med.

Søreide sa også at Taliban er avhengig av internasjonal bistand og anerkjennelse. Dette er et kort vi kan bruke, sa Søreide.

Men Taliban står mye sterkere denne gang enn på 90-tallet. Taliban har Pakistan og Kina bak seg. De trenger ikke vestlige land.

Norge har sammen med Estland tatt initiativ til et krisemøte i FNs sikkerhetsråd for å vurdere situasjonen i Afghanistan. Fra norsk side vil fokuset være å samle medlemslandene rundt et felles budskap til den afghanske overgangsregjeringen om å ivareta menneskerettigheter og humanitærretten i landet.

– På lengre sikt er jeg bekymret for situasjonen for menneskerettighetene og for rettighetene og mulighetene for jenter og kvinner i Afghanistan, sier Søreide.

– Vi kommer til å fortsette å jobbe med de kreftene i Afghanistan som fremmer ytringsfrihet, demokrati og utdanning for alle, sier hun. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂