Taliban i Oslo i januar 2022. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB.

Tre representanter for den ekstreme islamist­bevegelsen Taliban som representerer regjeringen i Afghanistan, er på besøk i Norge etter invitasjon fra Utenriks­departementet for å delta på en fredskonferanse, opplyser VG.

De bor på Losby Gods og skal delta på konferansen Oslo Forum, som arrangeres av Utenriksdepartementet.

UD bekrefter VGs opplysninger.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt, som også gav Taliban VIP-behandling i Norge for halvannet år siden, presiserer at gjestene ikke er toppolitikere:

– Vi har invitert tre personer fra embetsverket i Kabul til å delta på årets Oslo Forum. De er ikke fra den politiske ledelsen i Taliban. På forumet møter de afghansk sivilt samfunn og representanter fra andre land for å snakke om de store utfordringene i Afghanistan, skriver utenriksminister Anniken Huitfeldt i et skriftlig svar til VG.

Huitfeldt tror at det spiller en rolle for folk i Afghanistan hva den norske regjeringen gjør vis-à-vis Taliban:

– Det er i det afghanske folks interesse at vi holder Taliban ansvarlige for situasjonen i landet. Og det er i Norges interesse at Afghanistan ikke igjen blir et oppmarsjområde for terrorisme, forklarer Huitfeldt.

– Å isolere Afghanistan nå vil være uheldig, både for det afghanske folk og for oss. Det kan forverre situasjonen for det afghanske folket, og det kan føre til at terrorgrupper som IS bygger seg opp i landet. Det ville øke sikkerhetstrusselen også i Europa.

Hos utenrikstjenesten tror man at det er mulig å påvirke islamistbevegelsen:

UD mener at møtene er en mulighet til å påvirke Taliban på to områder:

* Den kritiske humanitære situasjonen i landet.
* Holde Taliban ansvarlige for brudd på menneskerettigheter.

Tidligere løftebrudd fra Taliban har ikke rokket ved optimismen.

Huitfeldt har tidligere forklart til VG at hun mener Taliban er splittet i synet på kvinners deltagelse. Håpet er at man ved å ha kontakt med de mer moderate innen bevegelsen, kan styrke deres posisjon.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.