Talibans minister for høyere utdanning mener regelbrudd er årsaken til universitetsforbudet for kvinner i Afghanistan.

– Afghanske universiteter ble erklært forbudt for kvinner fordi kvinnelige studenter ikke fulgte instruksjonene, inkludert en skikkelig kleskode, sier han.

Neda Mohammad Nadeem, minister for høyere utdanning i Taliban-regjeringen, insisterte torsdag på at kvinnelige studenter hadde ignorert islamske instruksjoner – inkludert hva de skal ha på seg, og loven om å bli ledsaget av en mannlig slektning når de reiser.

– Dessverre så ble det fra departementet for høyere utdanning i det islamske emiratet enighet om at utdanning av kvinner ikke skal gjennomføres, sa Nadeem i et intervju på statlig fjernsyn, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Årsakene til dette er flere. De kledde seg som om de skulle i bryllup. De jentene som kom til universitetene hjemmefra, fulgte heller ikke instruksjonene om hijab, la Nadeem til.

Ministeren mente også at noen av realfagene ikke var egnet for kvinner.

– Ingeniørfag, landbruk og noen andre kurs samsvarer ikke med verdigheten og æren til kvinnelige studenter, samt afghansk kultur, sa han.

Forbudet som ble kunngjort tidligere denne uken, er det foreløpig siste i restriksjoner av kvinners rettigheter i Afghanistan beordret av Taliban siden de kom tilbake til makten i august i fjor.

Det har vakt globalt raseri, blant annet fra muslimske nasjoner som anser det som mot det islam står for, og fra G-7 landene som sier at forbudet utgjør «en forbrytelse mot menneskeheten».

Sågar Saudi-Arabia uttrykte «forbauselse og beklagelse» over forbudet, og oppfordret Taliban til å reversere det.

Neda Mohammad Nadeem, minister for høyere utdanning i Taliban-regjeringen. Foto: AFP

Men Nadeem slår tilbake mot det internasjonale samfunnet og sa at de «ikke burde blande seg inn i Afghanistans indre anliggender».

Myndighetene har også gått tilbake til offentlig pisking av menn og kvinner, da de implementerer en ekstrem tolkning av islamsk sharialov.

Samtidig har mer enn et dusin mannlige universitetslærere i Afghanistan trukket seg fra sine stillinger i protest, og flere mannlige studenter gikk ut av klasserommene sine i sympati med kvinnelige studenter som ikke får ta høyere utdanning.

– Jeg ønsker ikke å fortsette å jobbe et sted der det er en organisert diskriminering av uskyldige og talentfulle jenter i dette landet av makthaverne, skriver professor Obaidullah Wardak ved Kabul University, som sluttet i protest onsdag, på Twitter, og kaller forbudet mot kvinners utdanning «urettferdig og umoralsk».

Noen kvinner og jenter tok også til gatene i hovedstaden Kabul torsdag, der de ropte «utdanning for alle». Lokale medier rapporterte at Taliban-soldater slo demonstrantene med kjepper og pisker, mens de arresterte fem av dem sammen med to journalister som dekket hendelsen.

Solidariteten som utvises av noen afghanske menn, trekker paralleller til nabolandet Iran, der måneder med protester fortsetter å ulme etter at en 22 år gammel kvinne døde i politiets varetekt i september etter at hun ble arrestert for angivelig å ha overtrådt islamske kleskoder av landets daværende såkalte moralpoliti.

Protestene, i stor grad ledet av jenter og kvinner, har fått støtte fra tusenvis av menn.
Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!


 

Kjøp julegavene fra Document!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.