Grunnskolelæreren Shugufta tjente rundt 300 dollar i måneden under den vestligstøttede afghanske regjeringen. Men da Taliban tok makten i 2021 fikk hun som kvinnelig statsansatt halvert sin lønn.

Lik lønn til alle kvinner

I forrige uke fastsatte Taliban gjennom dekret månedslønnen til kvinnelige statsansatte til maksimalt 5000 afghanis – rundt 70 dollar eller i underkant av 750 kroner – uavhengig av yrke, kvalifikasjoner og erfaring.

Taliban nektet tusenvis av kvinner som var ansatt av den forutgående, vestligstøttede regjeringen, å vende tilbake til sitt arbeide da de overtok. Bare kvinner i yrker som ifølge sharia, ikke kan utføres av menn – inkludert leger, sykepleiere og lærere – fikk lov til å fortsette i jobben, men «nye» kvinner får hverken lov til å utdanne seg eller jobbe i helsesektoren.

«Problemets følsomhet»

En rekke kvinnelige ansatte i statlige institusjoner, inkludert lærere, har bekreftet lønnsnedgangen overfor Radio Azadi, men nekter å stå frem på grunn av «problemets følsomhet».

Volker Turk, FNs høykommissær for menneskerettigheter, har oppfordret Taliban til å «oppheve alle lover, instrukser, påbud og andre tiltak som diskriminerer kvinner»:

– Den diskriminerende og dypt vilkårlige avgjørelsen forsterker undergravningen av menneskerettighetene i Afghanistan ytterligere.

Afghanistan er rammet av en av verdens største humanitære kriser. Ifølge FN er millioner av afghanere på randen av sult, skriver Radio Free Europe.

Taliban går tilbake til steining av kvinner slik islam krever

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

… eller Kjell Skartveits bok om kristne og konservative verdier!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.