Straks UD har fått den diplomatiske godkjennelsen fra amerikanerne, vil regjeringen formelt utnevne Anniken Huitfeldt som ambassadør til Washington.

Straffen for å miste jobben som utenriksminister på grunn av ektemannens aksjespekulasjon er altså å bli tildelt en av de mest attraktive jobbene som den norske staten kan tilby. Hva som har skjedd bak kulissene er ukjent, men Huitfeldt kommer ikke til å lide noen nød. Dagens Næringsliv skriver om saken.

DN har fått bekreftet fra regjeringskilder at Utenriksdepartementet har søkt om såkalt agrement (uttales som franske agremˈaŋ) for Anniken Huitfeldt som ambassadør til Washington, D.C. Agrement er en godkjennelse som innhentes hos et fremmed lands regjering før en diplomatisk representant, for eksempel en ambassadør, utnevnes.

Som DN skrev før jul er det dette Jonas Gahr Støre og Espen Barth Eide har jobbet for.

Både  Janne Haaland Matlary og Høyres stortingsrepresentant Bård Ludvig Thorheim  har vært kritiske til utnevnelsen, men deres vurderinger er feilslått, mener UD og statsministerens kontor (SMK).

Kritikken mot Huitfeldts kvalifikasjoner fra Matlary mener DNs kilder heller ikke treffer fordi cv-en taler for seg selv: Statsråd i fire departementer, åtte år som utenrikskomiteens leder og to år som utenriksminister. Det blir også fremhevet at hun står Nato-sjef Jens Stoltenberg nært.

Huitfeldt har en viss utdannelse, men har stort sett jobbet hele sitt liv i offentlige stillinger, og var aktiv i AUF lenge før hun tok eksamen.

Anniken Huitfeldt som norsk ambassadør i Washington. What!?

Siden 2002 satt hun i Aps sentralstyre. Dette regnes altså som erfaring.

I Jonas Gahr Støres regjering var hun Norges utenriksminister fra 14. oktober 2021 til 16. oktober 2023.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Kjøp billetter til lesermøte med Mikael Jalving!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.