Norge utviser 15 russere fra Norge som de mener er etterretningsoffiserer. De har opptrådt i strid med det som er forenlig med diplomatisk tilstedeværelse, heter det fra UD. Huitfeldt vil ikke svare på hva det er diplomatene har gjort som kvalifiserer til utvisning.

Regjeringens beslutning bygger på at den nye sikkerhetspolitiske situasjonen har ført til en økt etterretningstrussel fra Russland.

– Dette er et viktig tiltak for å motvirke og redusere omfanget av russisk etterretningsvirksomhet i Norge, og dermed sikre våre nasjonale interesser, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt. (NTB)

15 er mange. Normalt fører en slik gruppeutvisning til gjengjeldelse fra motpartens side. Russland varsler at en slik kommer, men Huitfeldt sier at det har ikke Russland noen grunn til.

Russerne har ikke drevet normal diplomatisk virksomhet.

– Dette er ikke snakk om genuine diplomater, men etterretningsoffiserer under diplomatisk dekke. Deres virksomhet er en trussel mot norske interesser, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt på en hasteinnkalt pressekonferanse. (NTB)

Tidligere ble diplomater tatt in flagranti, på fersken, eller det ble vist til konkret praksis. Huitfeldt ønsker ikke å gå i detalj:

Statsråden vil ikke svare på hva de påståtte etterretningsagentene har bedrevet. Hun henviser til Politiets sikkerhetstjeneste (PST), som har ansvaret for å ivareta rikets sikkerhets innenlands.

Det spørs om russerne kjøper Huitfeldts versjon om at deres diplomater er spioner, mens de norske diplomater har rent mel i posen.

Det er ikke vanlig at en utenriksminister forlanger å bli trodd på sitt ord samtidig som man utviser andres diplomater. Det er meget høy sigarføring.

– Det er ingen grunn for Russland til å reagere. Vi har norske diplomater som er stasjonert i Russland, men ingen av dem er fordekte etterretningsoffiserer, og det er grunnlag for vår beslutning, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap). (NTB)

Forholdet til vår store nabo i øst står foran nedfrysning.

Leder av utenrikskomiteen, Ine Marie Eriksen Søreide, støtter utvisningene fullt ut.

– Det er riktig og nødvendig, sier Ine Eriksen Søreide til VG.

Søreide, som nå leder utenrikskomiteen på Stortinget, ønsker ikke å kommentere saken ytterligere. (NTB)

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.