Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er skuffet over USAs beslutning om å trekke seg fra Open Skies-avtalen, som ifølge henne bidrar til å fremme «militær åpenhet og tillit». Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) kom endelig på banen og sier hun er skuffet over at president Donald Trump trekker USA fra Open Skies-avtalen.

Hun slutter seg dermed til rekken av land som kritiserte Trump.

Søreide innrømmer at russerne ikke etterlever avtalen, men foretrekker å ta dette opp innenfor rammene for avtalen, i stedet for å ta et brudd.

Uttalelsen må kunne kalles en politisk markering. De allierte som kritiserer USA er avhengig av amerikanske fly for å kunne gjennomføre inspeksjonen.

– Norge deler USAs bekymring for Russlands mangelfulle etterlevelse av Open Skies-avtalen, og vi har tatt opp og vil fortsette å ta opp den manglende etterlevelsen med Russland. Det er likevel vårt syn at de aktuelle utfordringene knyttet til gjennomføring av avtalen kan og bør håndteres innenfor avtalens rammer og organer, sier Søreide. (NTB)

Ine Eriksen Søreide ser på avtalens intensjon som er å å fremme «militær åpenhet og tillit mellom deltakerne i samarbeidet».

Amerikanerne mener den ikke fungerer slik i praksis.

– Avtalen er ikke minst viktig i dagens situasjon med økte spenninger, og hvor rustningskontrollmekanismer generelt er under press, sier hun.

– Sammen med allierte og våre nordiske naboer har Norge tydelig understreket overfor USA at vi verdsetter avtalen. Vi ser avtalen som en del av vår felles sikkerhetsarkitektur, og vi mener den tjener både Norges, Natos og alliertes interesser, fortsetter hun.

Nekter

USA har lenge truet seg med å trekke seg fra avtalen, med henvisning til at Russland nekter overflyginger over Moskva og Tsjetsjenia, samt nær Abkhasia og Sør-Ossetia.

Russerne anklages også for å gjøre det vanskelig å fly over enklaven Kaliningrad mellom Litauen og Polen.

Russiske myndigheter avviser at de bryter avtalen, anklager USA for å bruke dette som påskudd for å trekke seg fra nedrustningsavtaler og sier at landet fortsatt vil overholde avtalen. (NTB)

USA mener Russland ikke overholder avtalen. Moskva har seks måneder på seg til å legge om praksis.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.