Tidligere kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen under Kontroll og Konstitusjonskomiteen høring om Regjeringens håndtering av habilitetsregelverket. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Anette Trettebergstuen (Ap) avviser at hun har trosset råd fra embetsverket da venner av henne ble utnevnt til verv. Hun mener det er skapt et feil inntrykk.

Tidligere kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) mener det er skapt et feil inntrykk av hennes rolle i habilitetssakene. Nå vil hun rette opp i dette.

Det var under tirsdagens høring i Stortinget at hun nærmest gikk til motangrep på dem som har beskyldt henne for inhabilitet, beskyldninger som for øvrig førte til at hun gikk av som minister.

NTB-Marius Helge Larsen melder om saken.

– Jeg ønsker å være tydelig på at jeg ikke har utnevnt mine venner etter advarsler. At jeg ikke med viten og vilje har brutt regler, eller trosset mitt eget embetsverk, sier Trettebergstuen under høringen i kontrollkomiteen på Stortinget.

Hun fortsetter:

– Dette sier jeg ikke for å bortforklare. Det er mitt ansvar at feil har blitt begått, men jeg er opptatt av at fakta kommer fram, og at inntrykket som her er skapt, er feil, sier Trettebergstuen.

Foreslo navn, i god tro

Ap-politikeren gjør det samtidig klart at hun har vært inhabil i utnevnelsen av venner, men sier at hun handlet i god tro og trodde hun kunne foreslå navn.

Dette sier hun at både gjelder i utnevnelsen av Bård Nylund blant annet som styrerepresentant i Norsk Folkemuseum, og valget av Renate Larsen til styremedlem i Den Norske Opera & Ballett.

– Den viktigste feilen som jeg nå er klar over at jeg har gjort, er jo at jeg i det hele tatt spilte inn Bård Nylunds, sier Trettebergstuen.

– Det er blitt gjort feil

Hun sier hun trodde at det først var senere i prosessen, når avgjørelsen skulle tas, at hun måtte melde seg inhabil. Og at det var greit å spille inn navn.

– Dessverre viser det seg at det er blitt gjort feil når det gjelder utnevnelse av Bård Nylund til to verv. Jeg har et nært vennskap til Bård Nylund, og jeg er klart inhabil. Det er fullt og helt mitt ansvar. Jeg har også tatt det ansvaret ved å gå av som kultur- og likestillingsminister, sier Trettebergstuen.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har ved flere anledninger sagt at Trettebergstuen ble advart i habilitetssakene.

Dette får en nokså syrlig kommentar fra Trettebergstuen:

– Jeg vet ikke hva statsministeren legger i de ordene, sa hun da hun ble konfrontert med de påstandene.

Forholdet mellom de to har åpenbart vært bedre enn det er nå.

Les også: 

Jussprofessorer mener Stortinget bør vurdere riksrett mot Trettebergstuen

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.