Den nye kulturminister Lubna Jaffery (Ap). Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Lubna Jaffery blir ny kulturminister etter Anette Trettebergstuen, som avgikk etter en mye omtalt habilitetssak.

Den nye kulturministeren har inntil nå sittet på Stortinget som første nestleder i kontroll- og konstitusjonskomiteen for Arbeiderpartiet.

Der har hun vært fast møtende vararepresentant for arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen.

NTB-Anne Marjatta Gøystdal melder om saken.

43-åringen fra Bergen har en lang politisk CV å vise til. Hun satt som arbeids- og sosialbyråd i Bergen fra 2019 til 2021. Hun har også vært statssekretær i Kulturdepartementet og politisk rådgiver i Arbeids- og inkluderingsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

Kjenner kultursektoren

Jaffery var blant navnene som hyppigst ble trukket fram etter at Anette Trettebergstuen (Ap) varslet sin avgang som kulturminister. En rekke politiske kommentatorer omtalte henne som en naturlig etterfølger.

Document omtalte også jakten på Trettebergstuens etterfølger, se sak under.

I tillegg til at hun kjenner Kulturdepartementet godt fra de tre årene hun satt som statssekretær, har Jaffery også bakgrunn fra flere verv innen kultursektoren. Blant annet som styreleder i Riksscenen og som styremedlem i Festspillene i Bergen og i Litteraturhuset i Bergen.

For øvrig er hun svært lite profilert, både i poltikken og i kultursektoren. De færreste utenom en indre partikrets har hørt om henne.

Pinlig sak for Trettebergstuen 

Anette Trettebergstuen kunngjorde i forrige uke at hun trakk seg som kultur- og likestillingsminister fordi hun hadde brutt habilitetsreglene. Trettebergstuen skal ha oppnevnt eller foreslått tre personer hun kjenner – Bård Nylund, Renate Larsen og Tina Stiegler – som styremedlemmer i styrer tilknyttet Kulturdepartementets portefølje.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) omtalte saken som «svært alvorlig» og mente det var rett av Trettebergstuen å gå av.

Saken fremstår etter manges mening som nok en tung belastning for et Ap som fra før sliter med både oppslutning blant velgerne og entusiasme i egne rekker.

Politisk broiler

Jaffery er vokst opp på Flaktveit i Åsane i Bergen. Hennes bakgrunn er nokså typisk for en del politikere i dag, det handler stort sett om poltikk, i Jafferys tilfelle også om et par rådgiverstillinger i andre sammenhenger.

Som ung hadde hun diverse verv i AUF, der hun til slutt ble medlem av sentralstyret. Etter dette var hun aktiv i lokalpolitikken, der hun satt i bystyret i Bergen og i Fjell kommune.

Jaffery er datter av arbeidsinnvandrere, og mange har trukket fram minoritetsbakgrunnen hennes som et pluss for utnevnelsen. Selv har hun gjerne pekt på at innvandrerperspektivet også er et klasseperspektiv.

I et debattinnlegg i BT som hun skrev da hun ble utnevnt til sosialbyråd, beskrev hun hvor viktig frivilligheten har vært for henne. Hun vokste opp uten selv å ha råd til korpsuniform og taekwondo-turneringer, beskriver hun i innlegget, som er omtalt av Altinget.

«Jeg har lenge trodd at jeg hadde en vanlig oppvekst. Jeg visste det ikke da jeg var barn, men som voksen forstår jeg at jeg vokste opp i en fattig familie», skrev Jaffery i innlegget.

«Korrekt» bakgrunn

Enkelte vil mene at statsminister Støre er svært opptatt av å omgi seg med folk som har mest mulig politisk korrekt bakgrunn. Den forrige kulturministeren, Trettebergstuen, kunne klikke av i to viktige bokser i så måte: kvinne og lesbisk.

Hennes etterfølger, Jaffery, kan klikke av for kvinne og innvandrerbakgrunn.

Noen vil hevde at når det gjelder begge disse to, later det til at fokuset på politisk korrekt profil kan ha veid noe tyngre enn de rent faglige og kompetansemessige sider av det å lede Kulturdepartementet.

Les også: 

Medier: Disse kan ta over etter Trettebergstuen

Sommerlesning! Bestill i dag:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.