– Jeg har gjort flere alvorlige feil. Jeg har ikke vært bevisst hvordan inhabilitet skal håndteres, sa en gråtkvalt kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) på pressekonferansen som hun hasteinnkalte til fredag morgen.

Trettebergstuen innrømmet at hun ikke hadde forstått habilitetsreglene, og at det var hennes eget ansvar. Hun sa også at da saken om Tonje Brenna kom opp i mediene tirsdag morgen, begynte hun å tenke på at hun selv kunne ha gjort feil.

– Statsminister Jonas Gahr Støre ba meg ikke om å avgå, jeg tok selv avgjørelsen, sa Trettebergstuen på pressekonferansen, og la til. – Beslutningen ble tatt i går.

Dagens pressekonferanse dreide seg ikke om utnevnelsen av Arbeiderparti-koryféene fra Trettebergstuens hjemfylke, Hedmark (nå Innlandet) Thomas Breen og Sylvia Brustad, som Trettebergstuen utnevnte til henholdsvis styremedlem og styreleder i Norsk Tipping – som har hovedkvarter på Hamar.

Brustads verv som styreleder i Norsk Tipping kommer med et honorar på 278.000 kroner i året. Breen honoreres med 152.600 kroner i året. (Nettavisen)

Det som felte Trettebergstuen, var tre andre, mer eller mindre «gode venner»: Bård Nylund, Renate Larsen og Tina Stiegler.

Trettebergstuen innrømmet at hun burde ha forstått at hun var inhabil overfor Bård Nylund, tidligere leder av Arbeiderpartiets homonettverk og tidligere generalsekretær i Landsforeningen for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner. Sammen mottok de to Sørlandets litteraturpris i 2018, for boka Homo, som utkom i 2017 på Bonnier Forlag.

Skjermdump: Norli

– Jeg burde selvsagt forstått, jeg visste jo det egentlig, at jeg var inhabil i forhold til Bård Nylund på alle mulige vis, og at jeg derfor ikke en gang burde ha spilt inn hans navn, sa Trettebergstuen fredag morgen.

Fredag morgen kom Aftenposten med en sak Trettebergstuen nok var kjent med allerede tidligere i uken. Det gjaldt hennes utnevnelse av Renate Larsen til styremedlem i Den Norske Opera & Ballett, så sent som 13. juni i år.

Aftenposten hadde gravd frem et bilde som viser at Trettebergstuen her sto ovenfor et skikkelig «mageplask»:

VG har samlet opp alle inhabilitets-problemene Trettebergstuen viklet seg inn i:

  • Oppnevnelse av Bård Nylund til medlem av Likestillings- og mangfoldsutvalget november 2021. Nylund mottok et honorar på til sammen 40.000 kroner for perioden han satt som utvalgsmedlem.
  • Spilte inn Bård Nylund til verv som medlem i Mannsutvalget sommeren 2022
  • Forslag av Tina Stiegler til vervet som styremedlem i styre til Den Nationale Scene vinteren/våren 2023.
  • Oppnevnelse av Bård Nylund som styrerepresentant i Norsk Folkemuseum april 2023. Honoraret for dette er 90.000,- per år utbetalt i to rater, i juni og desember, ifølge departementets tidslinje.
  • Oppnevnelse av Renate Larsen til styremedlem i Den Norske Opera & Ballett juni 2023. Honoraret er kr 86.300,- per år utbetalt i to rater, i juni og desember.

Statsminister Jonas Gahr Støre utsatte fredag morgen sin varslede sommer-pressekonferanse som skulle ha vært holdt i dag, fredag 23.6., til neste torsdag. Det er ikke opplyst noe om årsaken til denne utsettelsen, men det er åpenbart i at i dag vil alle ha svar på om Trettebergstuens avgang også vil kunne føre til at kunnskapsminister Tonje Brenna må levere inn sine departements-nøkler.

Trettebergstuen ga styreverv til gamle partivenner (Nettavisen)

Venninne av Trettebergstuen fikk styreverv i Operaen (Aftenposten)

Trettebergstuen går av: – Jeg er flau, lei meg og skammer meg (VG)

Les også:

Kontrollkomiteen krever svar fra kunnskaps­minister Tonje Brenna

Også Trettebergstuen i habilitetsskvis

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.