Næringsminister Jan Christian Vestre med nye tiltak for såkalt grønn omstilling. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Norge vil øke støtten til batteriproduksjon, og vil relativt sett bruke mer på subsidier til slik industri enn det USA gjør.

Når det er snakk om såkalt grønn industri, grønn satsning, grønn innovasjon osv., sitter de offentlige milliardene løst. Spesielt har batteriproduksjon fått en plass i hjertet til den rødgrønne regjeringen.

Dette skjer til tross for at Norge verken har spesiell tradisjon, kompetanse eller naturgitte forutsetninger for å lykkes på dette krevende og allerede sterkt konkurranseutsatte markedet.

Nøkkelen er offentlig støtte 

Regjeringen varsler store innovasjonstilskudd for batteriprosjekter de kommende årene. ange vil mene det er en temmelig oppsiktsvekkende uttalelse som nå kommer om dette fra næringsminister Vestre.

– Vi bidrar med mer enn det USAs subsidier gjør, sier Vestre.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) la på en pressekonferanse fredag frem Norges svar på den amerikanske subsidiepakken Inflation Reduction Act (IRA).

NTB-Ole-Tommy Pedersen og Martin Daldosso melder om saken.

Pakken har som hensikt å legge opp til det man kaller en grønn omstilling av næringslivet.

Mange opplever det som relativt uklart hva dette totalt sett vil innebære, bortsett fra at det i stor grad er basert på offentlige bidrag. Det er skattebetalerne som skal finansiere regjeringens visjoner om grønn industri.

Et av tiltakene vil være at staten bidrar med én milliard kroner til innovasjonstilskudd for større batteriprosjekter.

– Bedre enn amerikanerne

Vestre legger ikke opp til en slik type produksjonssubsidier og grønne skattekutt årlig, men mener at Norge allerede gjør mer enn amerikanerne. Dette er riktignok forholdsmessig sett, og ikke i absolutte tall.

dette som nå legges frem, skal være Norges svar på den amerikanske subsidiepakken Inflation Reduction Act (IRA).

Amerikanernes satsing består av direkte produksjonssubsidier og skattekutt, noe den norske regjeringen vil styre unna.

– Vi vil heller støtte spydspissene, sier Vestre.

Men dette er ikke alt. Det er flere grønne satsninger på gang. For i tillegg kommer flere milliarder i investeringer i karbonfangst- og lagring, samt andre tiltak.

Svært lite av slikt har til nå vist seg å være lønnsomt på noe vis. Så langt ser den rødgrønne næringsplanen ut til å være at Norge skal leve av å tape penger.

Vestre ser imidlertid positivt på en subsidiebasert næringspolitikk, både i Norge og verden for øvrig:

– Men bruk av subsidier i andre land kan bidra positivt med løsninger som hjelper den grønne omstillingen i Norge. Og det er bra at amerikanerne endelig har skjønt alvoret og kommer etter, sa Vestre.

Fem nye tiltak

Her er de nye tiltakene som ifølge regjeringen skal bidra til å skape mer grønn industri i Norge.

* En milliard kroner til innovasjonstilskudd for større batteriprosjekter.

* Norge vil bli med i EUs hydrogenbank.

* Styrking av kapitalvirkemidlene i Grønt industriløft.

* Statlige lån til flere grønne prosjekter.

* Kartlegging av risiko og sårbarheter i globale forsyningslinjer.

Luftige visjoner om mangedoblet etterspørsel

Den ene milliarden i rent tilskudd som myndighetene har spyttet inn i private batteriinvesteringer de siste to årene, har vært med på å utløse 17 milliarder kroner i private investeringer, viste tallene Vestre la frem.

I tillegg har staten bidratt med ulike andre tiltak på vanlige markedsvilkår.

Næringsministeren viste til beregninger på at etterspørselen etter batterier vil 20-dobles bare frem til 2030. Mange vil mene at disse anslagene langt fra representerer noen fasit for fremtiden.

enkelte vil hevde at tallene fremstår som politisk ønsketenkning på den ene siden, og kyniske utkast fra produsenter som vil tiltrekke seg offentlig støtte og private investorer.

Målet er at produksjonen av battericeller i Norge skal øke effektiviteten fra 85 prosent til 95 prosent de neste årene. Tallet angir hvor mye av råvarene som ender som skrap. Og hver promille man kan hente inn, gir høyere inntekter.

Vestre forsøker å forklare hvordan det som per i dag ser ut som et gigantisk tapsprosjekt, etter hvert skal bli en gullgruve:

– Norske batteriprodusenter har regnet ut hvis vi reduserer skrapet til 5 prosent, går vi fra midt på treet til best i klassen internasjonalt. Og da veier det alene opp for hele summen i skattesubsidiene fra president Joe Biden, framholdt næringsminister Jan Christian Vestre.

Les også: 

Kommentator mener Norge bør droppe batteri­satsningen

Sommerlesning! Bestill i dag:

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.