Næringsminister Jan Christian Vestre presenterte i fjor høye ambisjoner for et grønt veikart hvor norsk batteriindustri skulle være sentralt.

– Lykkes vi de neste ti årene, så vil Norge lykkes de neste 50 årene, uttalte Vestre.

Det mener økonomiprofessor Torfinn Harding vil føre til et subsidiekappløp mellom ulike prosjekter for å hente ut mest støtte, skriver Dagens Næringsliv.

– Det virker som en fascinasjon for arbeidsfolk med hjelm. Dette er noe markedet godt klarer å løse selv. Jeg har ikke sett gode begrunnelser for at staten skal gå tungt inn i dette, sier professoren i økonomi ved Universitetet i Stavanger.

I regi av Næringsdepartementet er det laget en egen norsk batteristrategi som trekker frem de industrielle mulighetene. Og de siste årene har det vært et race mellom flere aktører for å komme opp med prosjekter.

Flere av de store batteriprosjektene har allerede sikret seg tilgang til statlige tiltakspakker. Statlige Siva skal investere over 300 millioner til Morrows Batterifabrikk 1 i Arendal, mens Freyr har fått signaler om 4 milliarder i lånegarantier fra Eksfin.

– Hvis det må politikk til for å reise en norsk batteriindustri, så er ikke denne industrien liv laget, sier Harding.

Grønn industri i Norge truer med å flagge ut til USA

Statssekretær Odd Steinar Åfar Viseth mener at det grønne skiftet ikke kan gjennomføres uten at staten trår kraftig til.

– I stor grad er det industrien selv som må gripe mulighetene og løse utfordringene i det grønne skiftet. Samtidig er det en utfordring at utviklingen går for sakte uten drahjelp fra regjeringen vår. Det å finne en god balanse mellom statlige bidrag og privat risikovilje vil være sentralt i tiden fremover, sier han.

Harding tror ikke en ny periode med kraftsosialisme vil gi en ny industriell æra, og er kritisk til at det er batteriproduksjon som løftes frem som Norges bidrag til det grønne skiftet.

– Dette er sauset sammen og fordekt av Vestre som en del av det grønne skiftet. Han argumenterer med at det skal bli en del av en batteriverdikjede, men at det er en del av klimaomstillingen, er en sannhet med modifikasjoner, avslutter økonomiprofessoren.

 

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.


Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.