Næringsminister Jan Christian Vestre har besøkt USA uten konkrete løfter om at Norge får ta del i skattepakken IRA. Han er allikevel fornøyd med besøket.

Vestre returnerte tirsdag til Oslo uten å ha fått til noen avtale om at Norge skulle få tilgang til det amerikanske markedet etter Biden-administrasjonen gigaskattepakke Inflation Reduction Act (IRA).

Møter med representanter på høyt politisk nivå i Det hvite hus, i det amerikanske handelsdepartementet og i finansdepartementet førte ikke til noen konkrete resultater, melder NTB.

Men Vestre er allikevel fornøyd.

– Det var en særdeles produktiv dag. Jeg er happy, konkluderer næringsministeren.

Vestre forteller at Norge og USA er enige om å styrke det grønne industrisamarbeidet og jobbe for en raskere omstilling i økonomien, og at det er et arbeid som skal prioriteres både i Oslo og Washington.

Det grønne skiftet fortsetter altså for fullt, selv om toppøkonomen Harald Magnus Andreassen nylig sa at det grønne skiftet trolig er årsaken til at kronekursen faller og faller.

Toppøkonom: – Det «grønne skiftet» svekker den norske kronen

«Omstilling» høres ut som Build Back Better, og blir neppe en omstilling til noe bedre.

Heldigvis ble Vestre lyttet til, og selvsagt var det dialog.

– Vi er enige om å fortsette den nære dialogen fremover. Jeg opplevde at argumentene våre ble lyttet til og notert ned, og at det var en forståelse for de argumentene, sier Vestre.

– For Norges del handler det ikke om at vi krever særbehandling, men at vi har mye å legge på bordet som har stor kommersiell verdi for amerikanerne.

Det er vanskelig å forstå hva Norge har av kommersiell verdi som USA trenger.

EU har nylig bestemt å øke sine subsidier til grønn industri på grunn av IRA-pakken. Regjeringen har satt ned en topptung arbeidsgruppe som skal se på hvordan Norge kan lime seg enda tettere på EU i deres respons på IRA-pakken, skriver Dagens Næringsliv.

Samtidig jobber Norge med å få på plass en grønn industriavtale med EU på batterier og mineraler.

– Vi er snart i mål med den grønne industriavtalen og håper vi får signert den før sommeren, sier Vestre.

En krone i fritt fall og en mulig finanskrise til tross: Ingenting stopper det grønne skiftet, virker det som.

Les også:

EU tilpasser seg Biden-regimets enorme «grønne» subsidier

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.