Jonas Gahr Støre og Norge ble tirsdag kåret til «Dagens fossil» av Climate Action Network (CAN) på klimatoppmøtet i Glasgow. Japan kom på andreplass og Australia på tredje. Det bør Støre ta som «dagens blomst»!

Norges nye statsminister, Jonas Gahr Støre, startet talen på Glasgow-møtet med at også han og Norge vil bidra til å holde 1,5 graders-målet (i live), før den fortsatte med den varslede doblingen av klimastøtten til utviklingsland til 14 milliarder kroner innen 2026. Slik sett kunne talen like gjerne vært holdt av Erna Solberg. Men finleser man talen, er det glimt av håp.

Denne prisen, finlesning av talen, og ikke minst av hva Støre ellers har kommet med av ytringer til blant annet Aftenposten, gir glimt av håp:

Støre talte FN midt imot – mener norsk gass er en del av løsningen på klimakrisen (betalingsmur)

– Jeg mener at det er den norske gassen som er den viktige og stabile energikilden i overgangen til det fornybare som Norge kan bidra med. Og det at Norge forblir en troverdig leverandør av gass fremover, er viktig for Europas energiforsyningssikkerhet, sier Støre til Aftenposten.

Hvem kunne ha tenkt seg at vi skulle oppfatte Jonas Gahr Støre som en ørliten stemme av fornuft i det globale og globalistiske galleriet av hyklere som i disse dager har samlet seg Glasgow?

Dette er i tråd med hva hva vi – i motsetning til NTB og mer eller mindre hele den norske pressen har skrevet og sagt de siste døgnene – nemlig at klimaeliten ler oss, dvs hele verden, opp i ansiktet. Det er også i tråd med Støres delvis korrekte forklaring med at de høye strømprisene i hele Europa skyldes at fossil energi er bygget ned og vekk:

Støre går langt i å innrømme Europas historiske energi-tabbe

Leser vi NTBs referat, fremkommer ikke dette. Ifølge vårt nasjonale nyhetsbyrå hørtes Støre ut som en ekte globalist:

Oljefondet bør bli verdensledende på klimarisiko, og Norge verdensledende på grønn havindustri, slo statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) fast i sin toppmøtetale.

– Dette er eksistensielt. Det haster. Og det er mulig – hvis vi sammen øker forpliktelsene våre, sa Støre da han tirsdag ettermiddag talte til verdenssamfunnet på klimatoppmøtet COP26 i Glasgow.

Statsministeren viste til at den nye regjeringen har skjerpet klimamålene sine i Hurdalsplattformen og lover å kutte utslippene med 55 prosent fra 1990-nivå innen 2030.

At Støre nevnte SPU, Statens pensjonsfond utland, populært kalt Oljefondet, er også populært hos norske medier som ser på klimakonferansen som om det var Old Firm i Glasgow. Altså som om det var en fotballkamp der Norge spilte en jevnbyrdig kamp med de andre ballspillerne.

– Oljefondet er verdens største statseide fond, investert over hele verden. Vårt mål er å gjøre det til det ledende fondet innen ansvarlige investeringer og i håndteringen av klimarisiko, sa Støre i talen.

Han understrekte at klimarisiko er en finansiell risiko, og må behandles deretter.

Støre kom så med mer forutsigbare og fantasiløse pasninger mot motstanderens banehalvdel. At Norge har vært bærekraftig med egen «grønn» vannkraft i mer enn hundre år, ble ikke nevnt.
Det neste området som ble trukket fram, er overgangen til fornybare, sirkulære og bærekraftige løsninger.

– Vi har mål om å utvikle og eksportere ny teknologi som også kan være nyttig utenfor våre grenser, sa Støre.

Han la vekt på en aktiv industripolitikk for å hjelpe ny teknologi over kneika.

– Norge er i posisjon til å ta en lederrolle i å utvikle havbaserte løsninger som havvind, grønn skipsfart, CO2-fangst og lagring, hydrogen og elbåter, sa statsministeren i talen.

Ikke tilfeldig at Arbeiderpartiets nye næringsminister Jan Christian Vestre valgte denne dagen til å komme med utspill om staten som klima-entreprenør:

Vestre vil at den nye regjeringen blant annet nå skal vurdere å opprette et statlig hydrogenselskap.

– Jeg har veldig tro på staten som entreprenør, og vi har jo også en historikk i Norge der statlige selskap blir veldig lønnsomme slik at fellesskapet får sin rettmessige del av fortjenesten. Det er Equinor et godt eksempel på, sier næringsministeren. (NTB/Document)

Ordet «månelanding» ble av forståelige grunner ikke valgt denne gang, men vi kan jo minne om hva nylig avdøde styreleder i Klimarealistene, Morten Jødal, skrev her på Document så sent som i juni i år: Hydrogen­produksjon – enormt energi­krevende

Likefullt, Norges og Støres tale til en politikerverden som kappes om å tekkes de rike og klimaekstremister som den svenske professoren Andreas Malm, som vil at nordmenn bruke “intelligent sabotasje” (et annet ord for terror) mot norsk olje- og gass, var ingen forløsende gjennombruddspasning. Tvert imot.

CAN, Climate Action Network, mener Norge vil utvikle, ikke avvikle, olje- og gassproduksjon og driver lobbyvirksomhet for dette på COP og i utlandet.

– Det er helt på sin plass at Norge blir kåret til «dagens fossil» og at dobbeltrollen vår som klimaforkjemper og olje- og gassprodusent får oppmerksomhet på klimatoppmøtet i Glasgow. På kort tid har Støre belært FN om at gass er en energikilde for framtida, samtidig som han har lagt fram konkrete forslag for å bekjempe klimaendringer, sier generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond.

Statssekretær Tale Jordbakke ved Statsministerens kontor vil overfor NTB ikke kommentere selve tildelingen, men påpeker at det viktigste nå er å kutte utslippene.

– Regjeringen har som mål å kutte klimautslippene med 55 prosent innen 2030, skriver hun. (NTB)

Utakk er verdens lønn, men det er vi som betaler for det. Ikke sant, Kent Andersen? Vi lar oss bedra og svindles hver dag, akkurat som med Nikola, den imaginære lastebilen alle, inklusive Posten Norge, kjøpte.

Støre får komme seg hjem før han blir helt enda mer miljøskadd!

Les også:

COP26-åpningstale: En krigserklæring for klimaet eller mot menneskeheten?

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.