Jan Christian Vestre på talerstolen under Arbeiderpartiets landsmøte i Oslo Kongressenter. Foto: Javad Parsa / NTB

Strømprisene i Norge skal ned og være lavere enn i Europa, slår næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) fast. Men han er vag om hvordan dette skal skje.

Fra talerstolen på landsmøtet i Arbeiderpartiet hadde næringsminister Jan Christian Vestre et tydelig behov for å prøve å berolige både partiet og velgerne i strømprissaken.

Tidligere på dagen hadde Trond Giske pekt på nettopp partiets strømpolitikk som en hovedårsak til at det går så dårlig i meningsmålingene.

Nå har partiledelsen iverksatt sin brannslukningsoperasjon i denne anledning, og Venstre tar rollen som brannmester.

NTB skriver om saken.

Næringsminister Vestre er den som har ledet arbeidet med kraftpolitikken på Ap’s landsmøte, og innstillingen fra redaksjonskomiteen er nå klar, skriver NRK.

– Vi slår fast at strømprisene skal ned. Vi slår fast at strømprisene skal være lavere i Norge enn i Europa, sier Vestre på landsmøtet.

Det er imidlertid ikke avklart hvordan dette skal skje.

Vestre hadde ingen liste med logiske og troverdige tiltak, ei heller en spesifikk tidsplan.

I stedet viser han til arbeidet som et regjeringsoppnevnt utvalg er i gang med.

Mange vil stille spørsmålet om hvor overbevisende dette er i en så akutt sak.

På direkte spørsmål svarer Vestre at det kan være aktuelt å vurdere egne prisområder for strøm eller en form for toprissystem. Men det hele fremstår luftig og lite konkret.

– Det skal være sterk politisk demokratisk kontroll over våre felles energiressurser, over kraftpolitikken. Vi vil også bruke handlingsrommet i EØS-avtalen, sier Vestre, i det som kan oppfattes som temmelig uforpliktende retorikk.

I samme ånd opplyser han at det vil vurderes tiltak som kan begrense prissmitte. Det avgis ikke noe løfte om dette.

– Men det må ikke gå ut over forsyningssikkerheten, sier Vestre, for å legge inn enda et forbehold.

Han nevnte også, som de fleste forventet, satsinger på fornybar energi. Dette har som kjent blitt et mantra både for Vestre og hele regjeringen, enda dette er noe befolkningen i svært liten grad har ytret noe ønske om.

– Vi er åpne for å se på ny kunnskap om alternative energikilder. Det kan være kjernekraft, sier han, men fortsetter å være uforpliktende og vag.

Når det gjelder det etter hvert noe ømtålige temaet elektrifisering, forsikrer Vestre at dette fortrinnsvis vil skje ved en storstilt utbygging av havvind.

Mange hadde håpet at han i stedet ville si at regjeringen vil gå inn for å revurdere planene om den høyst omstridte elektrifiseringen.

Men fasit etter talen er at regjeringen stort sett vil kjøre på i samme spor, med enda mer av den politikken mange ser som selve årsaken til det energi-uføret Norge har havnet i.

Vestres ulne antydninger knyttet til strømprisene er neppe nok til å snu den utviklingen partiet og Norge står midt oppe i.

Les også:  

Støre: – Vi skal vinne tilliten tilbake

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.