Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap). Foto: Hanna Johre / NTB

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) legger mandag frem et lovforslag om kjønnsbalanse i styrer i norske selskaper. Han hevder at kompetansen vil øke når flere kvinner presses inn.

Norske selskaper skal ikke selv kunne bestemme hvem de vil ha i sine styrer. Den rødgrønne regjeringens prinsipper skal trumfe den enkelte bedrifts vurderinger og bestemme den kjønnsmessige sammensetningen.

NTB melder om saken.

Regjeringen sendte før jul i fjor et forslag på høring om at begge kjønn skal være representert med minst 40 prosent i styrene i selskaper.

– I dag er bare to av ti styremedlemmer i private selskaper kvinner. Sju av ti aksjeselskaper har kun menn i styret. Næringslivet er ikke flinke nok til å bruke kompetansen til begge kjønn. Tiden er inne for å få en endring på dette nå, sa Vestre da.

Han kommer ikke inn på hva grunnen kan være til at norske bedrifter setter sammen sine styrer som de gjør. De fleste bedriftsledere vil hevde at det nettopp er en konsekvens av kompetansevurderinger, og ikke av politiske prinsipper.

Næringsminister Vestre later uansett til å tro at det å tvinge mennesker inn i styrene basert på kjønn, vil heve kompetansen i styrene.

Større aksjeselskaper, ansvarlige selskaper, samvirkeforetak, stiftelser og boligbyggelag omfattes av kravet, som skal kombineres med en frivillig sertifiseringsordning for noe man kaller mangfoldsledelse.

Lovforslaget vil gjelde mellom 10.000 og 25.000 aksjeselskaper, noe som utgjør cirka 3–7 prosent av aksjeselskapene.

Les også:

Vestre-forslag vil gi høyere matpriser, mener Agri Analyse

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!
Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!


Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.